НОВИНИ

Най-бързият влак ще развива 1200 км/ч - идва до 5 години

Един друг успял мъж е на път да сбъдне своя мечта. Футуристичната идея на шефа на Спейс Екс и Тесла Илон Мъск за транспорт със скорост почти колкото на звука вече придобива реални измерения. А къде се строи най-бързият влак в света и кога ще потегли? За лятото са насрочени и първите тестове.

бързият влак развива 1200 идва години
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 02.02.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Влак капсула, който пренася пасажери и товари през тръби на въздушна възглавница и се движи по-бързо от пътнически самолет, като изминава 600-те километра от Лос Анджелис до Сан Франциско за половин час - преди две години това беше само теория, а сега участници в проекта строят и изпитват самата механика.

инж. Броган Бамброган, съосновател на Hyperloop Technologies: "Виждате машините, които правим. Виждате екипа. Хайпърлууп е реалност".

Бамброган е съосновател на компанията Hyperloop Technologies и вижда в старта на свръхскоростния влак следваща голяма стъпка в свързването на света след историческия полет на братята Райт през 1903 г.

Новото попълнение в екипа - Роб Лойд от интернет компанията Сиско, прави и други паралели.

Роб Лойд, изпълнителен директор на Hyperloop Technologies: "Имам чувството, че сме на прага на създаването на следващата голяма глобална мрежа, само че тя ще е за хора и предмети, а не за данни".

Лойд обещава свръхскоростният влак да потегли наистина с хора и стоки след пет години. Дори смята, че конкурентната фирма, която работи по подобен проект, само помага това бъдеще да стане реалност. За скептиците, най-голямото предизвикателство пред новата технология е как тя ще се вмести в сложната транспортна инфраструктура на големия град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стивън Хокинг: Черните дупки могат да водят към други вселени
Стивън Хокинг: Черните дупки могат да водят към други вселени
Извънредно положение на гара в Китай заради тълпи от хора
Извънредно положение на гара в Китай заради тълпи от хора