НОВИНИ

Николас Мадуро обяви, че Венецуела скъсва дипломатическите си отношения със САЩ

Напрежение и във Венецуела. Президентът Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със Съединените щати, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава. Най-малко петима души са загинали в антиправителствените протести във Венецуела.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:33, 24.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Всички варианти са на масата по отношение на Венецуела. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти в Белия дом в отговор на въпрос дали обмисля изпращане на военни сили във Венецуела. По-рано Тръмп обяви, че признава опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент и нарече правителството на президента Николас Мадуро нелигитимно. В отговор Мадуро даде 72 часа на американските дипломати в Каракас, за да напуснат Венецуела.

Държавният секретар на Майк Помпейо заяви, че САЩ ще подкрепят Хуан Гуайдо за съставянето на преходно правителство и организирането на нови избори във Венецуела.

Венецуелският министър на отбраната обаче е категоричен, че въоръжените сили на страната не признават Гуайдо и че армията ще защити конституцията и ще гарантира националния суверенитет.

Реакциите от Европа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че "за разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани".

Малко преди това говорителка на Европейската комисия заяви, че Комисията следи внимателно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от ЕС и партньорите им.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини призова в изявление за свободни и надеждни избори в страната.

Френското президентство заяви, че Франция се консултира с европейските си партньори преди да обяви позицията си.

Германският външен министър Хайко Маас призова страните по конфликта във Венецуела да запазят спокойствие и да се въздържат от насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание ще разгледа промените в Закона за лечебните заведения
Народното събрание ще разгледа промените в Закона за лечебните заведения
Гръцкият парламент трябва да гласува договора за името на Македония
Гръцкият парламент трябва да гласува договора за името на Македония