НОВИНИ

Нова сесия на ПАСЕ - стари приоритети

В рамките на българското председателство на Комитета на министрите към Съвета на Европа, външният министър Даниел Митов говори в деня на откриването на сесията на ПАСЕ в Страсбург. Опазване на човешките права и в частност защита на децата и бежанците, са само част от приоритетите на страната ни. Утре в сесията ще участва и президентът Росен Плевнелиев.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:51, 25.01.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

България е страна, която не нарушава нито една конвенция за правата на човека и ние изпълняваме ангажиментите си по бежанската криза. Това заяви външният министър Даниел Митов в първия ден от сесията на ПАСЕ. Изявлението е по повод критичният доклад на Хюман Райтс Уоч, според който в периода Октомври-Декември 2015-а, на българо-турската граница са регистрирани най-малко 60 случая на насилие от страна на граничните власти към бежанците.

Съобщава се за грабежи, побой и унижения - по границите ни с Турция, Сърбия, а също и в бежанските лагери в Бусманци и Елхово. Част от тях - срещу деца.

На фона на острите критики, външния ни министър Даниел Митов подчерта, че именно опазването на правата на рисковите групи, са приоритет за България. Сред тях са както деца и възрастни, хора в неравностойно положение, роми а също така и бежанци.

Даниел Митов, министър на външните работи: Призовавам всички правителства да положат всички усилия да предоставят убежище на тези които се нуждаят, а това да става по възможно най-хуманен и достоен начин, въпреки трудностите.

Митов припомни, че само три дни след като България пое председателството на 10 ноември, събитията в Париж затвърдиха, че борбата срещу тероризма е тема, която неизменно ще бъде приоритет както по време на българския мандат, така и много след него.

Третият проблем - правата на децата и необходимостта от превенция на сексуалното насилие и експлоатация на малолетни.

Даниел Митов, министър на външните работи: За да бъдат младите хора пълноценни членове на обществото, трябва да им се предостави необходимата помощ. Във времена, в които младите хора са силно засегнати от безработицата и бедността, образование и осигуряване на работа, са най-добрите, ако не и единствените начини за противодействие на екстремизма, и прокламирането на расизъм и ксенофобия.

Митов призова и за строг контрол на словото на омраза в интернет, но и за опазване на свободата на изразяване и плурализма на медиите. Това е и един от проблемите, които ще бъдат в дневния ред на Съвета на Европа по време на настоящата сесия. Утре в Страсбург пристига външния министър на Турция - Чавушоглу, който ще отговаря именно на обвиненията за цензура и преследване на журналисти в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват гривните за бежанци в Кардиф
Премахват гривните за бежанци в Кардиф
Левски иска споразумение с БФС, за да отиде в Лозана
"Левски" иска споразумение с БФС, за да отиде в Лозана