НОВИНИ

Нови протести заради крайните мерки срещу африканската чума

Стопани от района на Първомай се събират на пореден протест срещу заповедта за масово унищожаване на домашните свине. В израз на гражданско неподчинение те планират да затворят международния път Хасково -Свиленград - Истанбул. Очаква се на място да пристигне и омбудсманът Мая Манолова, която вече изрази подкрепа към хората. Стопаните настояват да получат адекватни обезщетения за вече умъртвените животни. Вижте повече подробности в прякото включване на нашия репортер Димитър Димитров.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
18:20, 06.08.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Засилено полицейско присъствие има на кръстовището за международния път Хасково -Свиленград - Истанбул, което протестиращите заплашиха, че ще блокират. Те очакват към тях да се присъединят и свиневъди от Свиленград и Хасково, както и омбудсманът Мая Манолова, която вече заяви, че ги подкрепя и трябва всеки стопанин да получи достойно обезщетение за претърпените загуби.

Свиневъди от село Караджалово пък изпратиха протестно писмо до земеделския министър Десислава Танева. Според тях, не е необходимо прасетата в домашните стопанства да бъдат ликвидирани, тъй като селото не попада в 20-километровата зона на заразата.

Според кмета, село Караджалово е на повече от 20 км от свинекомплекса в хасковското село Клокотница.

Мариана Колева, кмет на село Караджалово: Границата минава извън регулационната линия, но не влиза нашето населено място в тази зона. От независим източник съм разбрала това и държа министъра на земеделието да вземе мерки, да провери и да коригират заповедта на българската агенция по храните.

В селото се отглеждат между 100 и 150 домашни прасета. Апостол Апостолов вече е умъртвил две 60-килограмови прасета, но категорично отказва да направи това със свинете-майки и новородени прасенца.

Апостол Апостолов: 60 бебета имам в момента и чакам други 40. Който иска мога да му ги дам, да ги вземат, да ги откарат някъде да ги оглеждат, да не ги убиват само.

Ако стопаните изпълнят предписанието на Българската агенция по безопасност на храните, би трябвало да унищожат и тях.

В района вече са тръгнали прекупвачи, които предлагат за месото цени, далеч под пазарните.

Апостол Апостолов: Дойдоха търговци и ми се подиграват. Първо на първо и да ми дават реална цена, няма да го дам, защото знам, че ще го убият, това е грехота.

Стопаните са против масовото умъртвяване на свинете без да има огнище на заболяването в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опитаха да източат банкомати в София с нова технология
Опитаха да източат банкомати в София с нова технология
В Крушаре не отстъпват на мерките за АЧС, пътят Сливен - Ямбол остава блокиран
В Крушаре не отстъпват на мерките за АЧС, пътят Сливен - Ямбол остава блокиран