НОВИНИ

Ново генетично изследване за карцином за първи път у нас

Нов тип генетично изследване на онкологични заболявание вече е достъпно и в България. То обхваща целият набор от гени на пациента и може да открие до 200 хиляди различни генетични мутации. Това от своя страна прави диагностиката и лечението още по-успешни.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
18:30, 05.08.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Идеята на изследването е с помощта на „пълно екзомно секвениране“ или така нареченото „разчитане на ДНК веригата“ да се установят всички възможни мутаци на генома в туморното образувание и да се установи кое е най-подходящото лекарство в дадения случай.

Д-р Мариела Василева, УМБАЛ "Александровска": "Изследването, което ние предлагаме, би открило мутация, каквато е установена, доколкото знам от медиите при Анжелина Джоли, въпросът е, че тя си го е направила, без да има заболяване. Изследването, което ние ще правим, ще включва само пациенти, които имат заболяване."

За момента новото изследване се прави само в Александровска болница в София, но не се покрива от Здравната каса.

Д-р Мариела Василева, УМБАЛ "Александровска": "Ние взимаме часта от парафиновото блокче, в което се съхранява туморната формация, тази част заедно с кръв от пациента се изпраща в сертифицирана немска лаборатория."

Според специалистите новото изследване е една допълнителна надежда за хората и няма да измести стандартното лечение на онкологични заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама няма доверие на Путин за Сирия
Барак Обама няма доверие на Путин за Сирия
Oтсъствали век спортове се завръщат на Олимпиадата в Рио
Oтсъствали век спортове се завръщат на Олимпиадата в Рио