НОВИНИ

НПО-та настояват Гугъл да се откаже от проекта за търсачка в Китай

Десетки неправителствени организации призоваха Гугъл да се откаже от проекта за търсачка в Китай, който според тях, може да наруши поверителността на личните данни, съобразявайки се с правилата на цензурата на Пекин. Коалиция от 60 групи за защита на правата на човека и на печата писаха до главния изпълнителен директор на Гугъл Сундар Пичай с искане да отмени проекта Dragonfly (Водно конче), срещу който вече се противопоставиха част от служителите му.

bnt avatar logo
от БТА
21:22, 11.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
нпо настояват гугъл откаже проекта търсачка китай

В отворено писмо се казва, че достъпът на китайските власти до личните данни би представлявал "реална опасност" за потребителите, които изразяват мнението си онлайн, и биха направили Гугъл съучастник в "арести и лишаване от свобода".

През октомври ръководителят на Гугъл се оправда с факта, че е по-добре компанията да предложи работеща търсачка с ограничения, отколкото да остави китайците да работят с не толкова добри инструменти.

"Оказва се, че бихме могли да отговорим на повече от 99 процента от търсенията. Има много случаи, в които бихме предоставили информация с по-добро качество от тази, която е на разположение в момента", каза той на конференция в Сан Франсиско.

Тези аргументи бяха отхвърлени от "Репортери без граници", които са сред подписалите писмото, в което Сундар Пичай е призован да преразгледа становището си.

"Репортери без граници" поставят Китай на 176 място от 180 държави в световната си класация за свободата на печата.

Изправен пред цензура и кибератаки, през 2010 г. калифорнийският гигант изтегли търсачката си от Китай и оттогава редица негови услуги там остават блокирани.

Туитър, Фейсбук, ЮТюб и сайтът на "Ню Йорк таймс" са блокирани в Китай, където обаче работи търсачката на Майкрософт Бинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Церемонията на Оскар-ите може да остане без водещ
Церемонията на "Оскар"-ите може да остане без водещ
Белоградчишките скали получиха специална награда за туризъм
Белоградчишките скали получиха специална награда за туризъм