НОВИНИ

Обама критикува авторитарния стил в политиката

За първи път след края на мандата си, бившият американски президент Барак Обама държа реч пред голяма публика. Поводът беше честване на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела в Южна Африка. В словото си Обама не спести препратки към своя наследник Доналд Тръмп, като критикува авторитарния стил в политиката, растящия популизъм и расизма. Същевременно с оптимизъм той отбеляза, че са преживявани и по-мрачни времена.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:43, 18.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Неговите публични прояви са рядкост. Заради 100-годишната на Нелсън Мандела Барак Обама направи едно от изключенията. В Йоханесбург той беше приветстван като рокзвезда. Стадион, на който иначе се играе крикет, събра 16 000 души.

Словото на първия чернокож американски президент беше в чест на личността, превърнала се в световен символ на свободата и справедливостта - Нелсън Мандела. Името на Доналд Тръмп не беше споменато в речта, но сегашната политика на Белия дом беше критикувана еднозначно.

Барак Обама: Не създавам паника, просто назовавам фактите. Огледайте се: политиците с авторитарен стил се изкачват внезапно чрез избори под предтекст, че защитават демокрацията, но онези, които са на власт, се стремят да подкопаят всяка институция или норма, която дава смисъл на тази демокрация. На Запад има крайно десни партии, които често се базират не само на протекционистки платформи и затворени граници, но и на едва прикриван расов национализъм.

Според бившия американски президент, който иска да използва пълния потенциал на дадено общество, трябва да мисли отвъд границите на религията и цвета на кожата. С намигване той дава и конкретен актуален пример.

Барак Обама: Попитайте френския национален отбор, който спечели Световното първенство по футбол. Не всички от тях, според мен, изглеждаха като Де Гол, но те са французи.

В днешния свят на предразсъдъци и ограничения това по-трудно може да се реализира, отколкото на футболното игрище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитаха всички пътници от самолета, излетял без проверка от Летище София
Разпитаха всички пътници от самолета, излетял без проверка от Летище София
 Тръмп не бил разбран правилно на изказването в Хелзинки за руската намеса
Тръмп не бил разбран правилно на изказването в Хелзинки за руската намеса