НОВИНИ

Барак Обама се срещна с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

Гладкият преход в отношенията между Великобритания и Европейския съюз обсъдиха във Варшава американският президент Барак Обама и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 08.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Обама посочи, че британският референдум създава несигурност за бъдещето на европейската интеграция, но отхвърли идеите, че това означава рухване на системата за сигурност в Европа.

Междувременно от Лондон потвърдиха, че напускането на Евросъюза не променя ангажимента на страната да остане партньор в НАТО. Темата за Брекзита се свърза с идеите за единството - не само в Европа, а на целия западен свят. Това единство е ключът към сигурността на Европа, подчерта Туск.

Ето какво казаха тримата лидери след срещата.

Барак Обама, президент на САЩ: Уверен съм, че Великобритания и Европейският съюз ще работят заедно - прагматично и в дух на сътрудничество, за да осигурят гладък преход за Великобритания. Никой няма интерес от продължителни и конфликтни преговори. В интерес на всички е да се намалят щетите, докато Обединеното кралство и Евросъюзът изграждат нови отношения.
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Когато започнем преговори, те няма да се водят по враждебен начин. И след референдума Европейският съюз и Великобритания споделят общи интереси - не само в отбраната и военния сектор, а във всички свързани с това сектори.
Доналд Туск, президент на Европейския съвет: Не може да има свобода в Европа без атлантическа солидарност. Грижата за единството на цялата политическа общност на Запада е жизнено важна, все едно дали говорим за референдума в Обединеното кралство, за ситуацията в Украйна или за бъдещите ни търговски споразумения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат местата за паркиране във Варна
Не достигат местата за паркиране във Варна
Как в антитерористична операция се защитават правата на гражданите?
Как в антитерористична операция се защитават правата на гражданите?