НОВИНИ

Опитът за преврат има значение за отношенията САЩ-Турция

В прякото включване в новините "По света и у нас" специалният ни пратеник Иво Никодимов каза, че според анализатори опитът за преврат има своето геополитическо значение, особено що се отнася за отношенията между Турция и САЩ, където от години има напрежение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:19, 19.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Денят протича относително спокойно, не такава беше нощта, въпреки че нямаше инциденти по време на демонстрациите в подкрепа на президента Ердоган и неговото правителство. Хора останаха през цялата нощ както тук в Анкара така и в Истанбул край поделенията, от които се смяташе че ще излязат танкове, които да атакуват сградата на парламента. По време на демонстрациите бяха силно аплодирани думите на Ердоган пред Си Ен Ен, че ще одобри смъртното наказание за престъпления срещу държавата като опити за преврат, ако това бъде предложено и одобрено от парламента.

Друго, което предизвика бурните аплодисменти на хората е разказа на президента, че ако се е бил забавил с 10-15 минути в хотела, където е бил на почивка заедно със семейството си в нощта на опита за преврат.

Денят преминава спокойно, но започват да се движат колоните от автомобили, които подканват с клаксони, които "подгряват" събирането на хора за митинг довечера в подкрепа на правителството и президента Ердоган.

Анализатори коментират, че опитът за преврат има своето геополитическо значение, особено що се отнася за отношенията между Турция и САЩ, където от години има напрежение. Смята се, че след опита за преврат Турция най-после ще постигне целта си Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ в Турция. От своя страна САЩ имат интерес Турция да бъде техен партньор, защото ако загубят партньорството на Турция това означава да отслабне тяхното влияние в Близкия Изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-издирваният в Индонезия джихадист Сантосо е убит, съобщи полицията
Най-издирваният в Индонезия джихадист Сантосо е убит, съобщи полицията
Няма кандидати за строители в Русе
Няма кандидати за строители в Русе