НОВИНИ

Оставката на главния прокурор е централна тема в румънския печат

"Скандалът с официалните кортежи погуби и главния прокурор Тибериу Ницу", пише румънският в. "Адевърул". Изданието посочва, че решението за оставката на Ницу е било взето, след като името му се появи в скандал във връзка с незаконно използване на моторизиран ескорт. По-конкретно, Ницу се възползвал незаконно от официален кортеж при 700 свои пътувания, уточнява всекидневникът. Оставката му беше приета от президента Клаус Йоханис.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:03, 03.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

От своя страна министърът на правосъдието Ралука Пруна коментира, че оставката на Тибериу Ницу е "коректен жест на поемане на отговорност и намаляване на щетите върху имиджа на Главна прокуратура". Тя спомена, че ще стартира бързо процедура за назначаване на нов главен прокурор на Румъния. Дотогава постът ще бъде временно поверен на първия заместник на Ницу - Богдан Лику.

Името на Ницу се споменава в дело на Националната дирекция за борба с корупцията, в което бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Габриел Опря е обвинен в злоупотреба със служебно положение заради използването на моторизиран ексорт на Пътна полиция, на какъвто не е имал право. Според антикорупционните прокурори той е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Днес Сенатът трябва да гласува искането на прокурорите за започване на наказателно преследване срещу Опря, който в момента е сенатор, посочват изданията.


;

Вестник "Евениментул зилей" цитира бившия президент Траян Бъсеску, който казва, че Тибериу Ницу е бил шантажиран и е станал жертва на медийния натиск след скандала с официалните кортежи. По думите на бившия държавен глава Ницу се е отказал от поста си по "срамен начин", като се има предвид, че само след два месеца изтича мандатът му.

Преди днешния вот в Сената за отнемане на имунитета на Опря Националният съюз за прогрес на Румъния, чийто лидер в бившият вицепремиер, и Социалдемократическата партия ще подпишат протокол за сътрудничество, съобщава в. "Гъндул". Двете партии бяха коалиционни партньори в правителство на премиера Виктор Понта, което подаде оставка в началото на ноември.

Протоколът предвижда участие на предстоящите парламентарни избори с общи листи, както и подкрепа на избирането на кметове само в един тур. Изданието отбеляза, че по втория въпрос Опря е минал на страна на социалдемократите в последния момент, след като само преди два дни заявил, че подкрепя избирането на кметове в два тура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Торнадо премина през Мисисипи и Алабама (ГАЛЕРИЯ)
Торнадо премина през Мисисипи и Алабама (ГАЛЕРИЯ)
​АБВ няма да подкрепи Меглена Кунева
​АБВ няма да подкрепи Меглена Кунева