От нашите пратеници: Огромен митинг в Атина в защита на името "Македония"

Огромен митинг в Атина днес в защита на името "Македония", срещу позицията на правителството в спора със Скопие как да се нарича Република Македония. За протеста се стекоха хора от цяла Гърция, участваха и политици от опозиционната "Нова Демокрация". 30-минутно обръщение направи и 92-годишният композитор Микис Теодоракис, автор на музиката на "Зорба гъркът".

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
19:07, 04.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Гигантски синьо-бял флаг се развя над площад "Синтагма". Десетки хиляди дойдоха тук, за да кажат отново - "Македония е гръцка."

Микис Теодоракис, композитор: Македония е само една и тя е била, е, и винаги ще бъде гръцка.

Национализъм струеше и от изказванията на хората.

Таврула: Решението на спора е само едно - името е наше и никога няма да го дадем на друга държава.
Ник Миранопулос: Македония идва от думата македонос, която означава висок мъж, Александър означава Алексо и андра - защитник на мъжете, Филип означава приятел на конете - филос - обичам и ипос - коне.

Не липсваха и надписи на кирилица, пряко адресирани към Република Македония.

Манолис: Нямаме проблем с македонците. Живея в Солун. Всяко лято хиляди идват на ваканция в Халкидики, гърците също ходят там.
;

Послание към Република Македония имаше и от гръцката църква, която за разлика от Солун, този път подкрепи протеста.

Отец Йоанис Метаксас: Тук сме, за да им подадем ръка за любов и единство. Те имат право да имат собствена държава, да имат собствено име, но не могат да крадат.

19 000 полицаи се грижеха за реда. Причината за извънредно строгите мерки за сигурност е опасения от сблъсъци с крайнолеви, които също се събраха на протест - само на 200 метра от парламента.

Паралелният протест е напълно отцепен от полицията, дори гръцките журналисти не отразяват демонстрацията, тъй като местните анархисти са известни с това, че не обичат медиите.

Според проучване, публикувано в консервативния гръцки вестник "Катимерини" - 70% от гръцките граждани са против употребата на името Македония за решаване на дългогодишния спор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на кмета на Септември
Протест в защита на кмета на Септември
Снежна буря блокира Москва
Снежна буря блокира Москва