НОВИНИ

От нашите пратеници: Преди утрешните избори в Италия

По-малко от 12 часа до началото на парламентарните избори в Италия. Утре 50 милиона италианци ще решат на кого да поверят управлението на страната си. Според последните социологически проучвания нито една партия няма да спечели достатъчно гласове за мнозинство в парламента и самостоятелно правителство. Ще се окаже ли утрешният вот голямото завръщане на Берлускони или популисткото движение „Пет звезди" ще поднесе голямата изненада в Европа?

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Владимир Богдански
20:34, 03.03.2018
Чете се за: 02:30 мин.
По света

Две седмици преди вота огласяването на резултатите от социологическите проучвания беше забранено, но според последните извадки най-много гласове - около 34%, ще спечели дясноцентристката коалиция около бившия премиер, милиардер и ветеран в политиката Силвио Берлускони и неговата партия „Форца Италия". Той е в коалиция с крайнодясната „Северна лига" на Матео Салвини и „Италиански братя" на Джорджа Мелони.

28%, веднага след дясноцентристите, според проучванията, се очаква да се нареди антисистемното и евроскептично движение „Пет звезди", основано от комика Бепе Грило и водено сега от младия Луиджи Ди Майо.

И също с около 27-28% се нарежда лявоцентристката коалиция на управляващата сега „Демократиеска партия" на бившия премиер Матео Ренци, който през 2016 г. подаде оставка заради загубата на предложения от него референдум за конституционно промени.

Всички тези партии и коалиции обаче не могат да достигнат заветните 40%, необходими за сформиране на мнозинство и самостоятелно управление.

Освен това италианците ще гласуват по съвсем нова смесена избирателна система, приета през декември, която включва 2/3 пропорционално представителство и 1/3 мажоритарен елемент. Система, която не дава абсолютно никаква гаранция, че партията, спечелила най-много гласове, ще успее да сформира мнозинство.

Така изборите утре вместо да доведат ново правителство на власт, оказва се, може още повече да заплетат политическия пъзел. Икономика, миграция и отношенията с Еврозоната са трите централни теми, вълнуващи в италианците в момента. Ние се срещнахме с едно италианско семейство и с анализатори, в опит да разберем какво искат хората.

;

Рим. Градът, в който никой не знае какво ще се случи след утрешните избори. В семейството на Джузепе, който е финансист, и Джузи искат новото италианско правителство да съживи икономиката - третата по големина в еврозоната, но втората по бавен темп на възстановяване след финансовата криза.

Джузепе, финансист, живее в Рим: Новото правителство трябва да се съсредоточи върху увеличаване на производителността, а не върху редуциране на дълга.

Публичният дълг на Италия е 130% от БВП - вторият най-голям в Еврозоната след гръцкия. Безработицата е 10%, а младежката - 34. Едни от най-високите в ЕС.

Джузепе, финансист, живее в Рим: Трябват инвестиции в инфраструктура, производство, транспорт, за да съживиш икономиката и да отвориш работни места.

Но как ще бъде решен проблемът с миграцията?

Джузи, живее в Рим: Сега Италия е оставена сама да се справя с този проблем. Трябва ни обща европейска политика и правителството трябва да работи в тази посока.

В нито една от предизборните програми на лявоцентристите, десните и "Петте звезди" обаче няма реалистични решения за свитата икономика и 600-те хиляди мигранти, дошли от Африка, според политическия репортер Тим Уайд.

Тим Уайд, политически репортер, в. „Италиан инсайдър": Една неправителствена организация наскоро изчисли, че в своите лишени от детайли предизборни програми партиите и коалициите обещават икономически мерки за над 1 трилион евро, което, очевидно, е напълно нереалистично. Предложенията за плосък данък, базов доход, данъчни облекчения - всичко това просто ще бъде твърде скъпо и не добре за растящия публичен дълг.

Вместо реални икономически решения, предизборната кампания в Италия се превърна в шоу на наддаване: Петте звезди обещаха 780 евро минимална пенсия, Берлускони качи на 1000. Петте звезди обещават безусловен базов доход, а Ренци и Берлускони - данъчна ваканция и плосък данък.

проф. Франко Павончело, президент на Университета „Джон Кабът" - Рим: Демократическата партия и Форца Италия на г-н Берлускони са двете политически групи, които управляваха Италия през последните 20 години след падането на Първата република през 1993 г. Но в играта вече влязоха антисистемните, антимигрантски, евроскептични партии - Пет звезди, Северната лига. И мисля, че след тези избори, те ще излязат с много, много силна позиция.

Това, което можем да очакваме след утрешните избори, според професора по политически науки Франко Павончело, са дълги преговори за сформиране на мнозинство, тъй като няма да има абсолютен победител. И тук ще е голямата роля на президента Серджо Матарела.

проф. Франко Павончело, президент на Университета „Джон Кабът" - Рим: При очертаващата се патова ситуация, очаквам удължаване живота на правителството на Джентилони и преговори между партиите. Ключов ще е изборът на председател на Сената, което трябва да се случи до 20 дни след края на изборите. Изборът на председател на Сената ще ни изясни накъде вървят преговорите между партиите и президента и какви компромиси са готови да направят.

1/3 от избирателите не са решили за кого да гласуват, посочва проф. Павончело. И именно те може да се окажат решаващи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествена церемония за Трети март в Москва
Тържествена церемония за Трети март в Москва
Премиерът Борисов се срещна с патриарх Кирил и патриарх Неофит
Премиерът Борисов се срещна с патриарх Кирил и патриарх Неофит