НОВИНИ

Отбрана и сигурност в Европа при напускане на Великобритания

Плюсовете и минусите за отбранителните способности и сигурността на Великобритания и Европейския съюз от евентуално напускане на Острова са обект на не по-малко спекулации, отколкото икономическите последици. По военната тема обаче се спори с много повече популизъм преди референдума в четвъртък.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:47, 21.06.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

„Ислямска държава" и агресивна Русия са заплахи за сигурността на цяла Европа и най-добре тя да се изправи единна срещу тях. Желаният от всички успех ще бъде под въпрос, ако Великобритания обърне гръб на Европейския съюз. Това е позицията на водената от премиера Дейвид Камерън кампания за оставане в блока.

А тази на евроскептиците гласи: Ангела Меркел ще изиска от Лондон да допринесе за създаването на обща европейска армия. Като отплата за редица отстъпки за условията на британското членство. Така ще бъде накърнен статутът на Великобритания на най-мощна европейска военна сила с гарантиран от НАТО суверенитет.

Първи позицията си изложи Камерън - на 9 май, годишнината от победата над нацистка Германия. Но се ограничи само със символика - излизането от обединяващия Евросъюз носи риск от нов мащабен конфликт.

Опонентът му Борис Джонсън пък събуди призраците на Наполеон и Хитлер, за да заклейми опитите за създаване на свръхдържава в Европа.

Борис Джонсън, лидер на кампанията за излизане от ЕС: През последните около 2000 години различни хора са се опитавали да пресъздадат идеята за единна европейска територия по модела на Римската империя. Правено е много често и със сила. Евросъюзът се опитва да го постигне с други методи. Но целта е същата - унифициране на Европа.

На страната на проевропейския лагер се включиха бивши генерални секретари на НАТО и държавни секретари и министри на отбраната на Съединените щати. Но и те не навлязоха в подробности, за да аргументират избора, към който зоват.

Истината е, че до обща европейска армия не може да се стигне докато Великобритания е членка на съюза. Съществуващата в момента Европейска отбранителна агенция е рожба на инициативата на Тони Блеър и Жак Ширак от 1998 г. за Обща политика за сигурност и отбрана. С правото си на вето обаче Лондон я държи неефективна, блокирайки увеличение на бюджета ѝ вече 6 години.

В случай на Брекзит съюзът ще разчита на военно сътрудничество с британците чрез НАТО. А те ще използват статута си на ядрена сила и на мост на Съединените щати към Европа, за да изискат специален достъп до единния пазар. Това със сигурност ще разклати доверието и единството в алианса.

Евросъюзът би се лишил от неограничено сътрудничество с едно от най-добрите разузнавания в света. Но и британците биха се простили с Европа като буфер за ранно предупреждение срещу тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на осем села искат нов път
Жители на осем села искат нов път
БАБХ: Все повече търговци крият за наличието на растителни мазнини в продуктите
БАБХ: Все повече търговци крият за наличието на растителни мазнини в продуктите