НОВИНИ

Отлагането на референдума в Иракски Кюрдистан изисква преговори с Багдад

За да се вземе решение за отлагане на референдума в Иракски Кюрдистан, са необходими международни гаранции за готовността на Багдад да води преговори за независимостта на региона, каквито не са получени, заяви кюрдският лидер Масуд Барзани, цитиран от ТАСС, на среща в Ербил с британския министър на отбраната Майкъл Фалън.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
06:49, 19.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
отлагането референдума иракски кюрдистан изисква преговори багдад

"Алтернативните варианти, предлагани от международната общност, ни призовават да водим диалог преди референдума, но не гарантират готовността на Багдад да започне преговори за независимост", заявил е Барзани според изявление на неговата канцелария. "Затова Кюрдистан с удоволствие ще пристъпи към тях след референдума", добави той.

Барзани е разказал и за разногласията с Багдад. "Ако не можем да бъдем добри партньори в Ирак, се налага да бъдем добри съседи", подчертал е той.

Фалън е заявил, че неговата страна настоява за отлагане на референдума и започване на диалог между Багдад и Ербил, с открит дневен ред и при международно посредничество.

Вчера Турция обяви, че започва военно учение на иракската граница, съобщи Франс прес. Паралелно с учението ще продължи провеждането на антитерористична операция.

Също вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с иракския премиер Хайдер ал Абади. Те са заявили, че "ако регионалното правителство на Кюрдистан настоява да проведе референдум, напрежението в региона ще се засили". Двамата лидери са наблегнали на необходимостта от запазване на териториалната цялост на Ирак, съобщават източници от турското президентство.

Снощи Ердоган обсъди кюрдския референдум и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили и подписаното от Турция споразумение за закупуване на руски зенитно ракетни системи С-400, предаде ТАСС. Подробности от разговора не се съобщават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Премиерът е подведен от съветниците си за избора на изтребител
Румен Радев: Премиерът е подведен от съветниците си за избора на изтребител
Ураганът Мария достигна сила от пета степен
Ураганът "Мария" достигна сила от пета степен