НОВИНИ

Отсъствията на учениците вече ще са по уважителни и неуважителни причини

Досега отсъствията на учениците в училище бяха извинени и неизвинени, а според новия Закон за предучилищното и училищното образование и според Държавния образователен стандарт за приобщаващото образование има вече отсъствия по уважителни и по неуважителни причини. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при представянето на проекта на стандарта.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:24, 17.08.2016
7614
Чете се за: 01:14 мин.
Още
отсъствията учениците вече уважителни неуважителни причини

Той обясни, че по уважителни причини са отсъствията по медицински проблеми, отсъствията заради участия в състезания, конкурси, олимпиади, отсъствията до три дни с разрешение на директора - с негова писмена заповед, след спазване на определена процедура, и отсъствията до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора, но след решение на педагогическия съвет. "Така се разгръща възможността за уважителните причини, за да бъдат елиминирани всички онези корупционни практики, свързани с издаването на медицински документи от различни специалисти, без да е необходимо това", коментира Стаматов.

По думите му няма отговор на въпроса при колко отсъствия сега ще се изключват ученици, защото всяко училище има свободата и възможността в своя правилник да разпише детайлите и стъпките, при които да наложи следващите наказания - забележка, преместване в друга паралелка в същото училище, като това наказание до момента не съществува, предупреждение за преместване в друго училище, преместване в друго училище и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

В стандарта е заложено, че все пак 15 отсъствия да са възможността, която да е за предупреждение за преместване и за преместване в друго училище, но стъпките до там трябва да са ясно разписани от всяко училище, каза Диян Стаматов. Той отбеляза, че има голямо многообразие от училища в страната и в едно спортно училище всичките му ученици "минават в графата уважителни причини", защото имат постоянно отсъствия по уважителни причини заради участия в състезания. Затова спортните училища биха разписали по определен начин своя правилник, по съвсем друг начин биха разписали езиковите гимназии своите правилници и как това ще бъде застъпено с наказанията, каза заместник-министърът на образованието. По думите му въпреки всичко предложените санкции трябва да бъдат предшествани от много дейности, които да са за обща подкрепа за личностното развитие и да не се стига до преместване в друго училище или до санкции, водещи до ранно отпадане на деца и ученици. Отпадането от образователната система носи други рецидиви, които са свързани с несвършена работа на училището, семейството и обществото, заяви Стаматов.

Той каза, че новост е, че независимо от това дали ученик има по уважителни или по неуважителни причини над 25 процента отсъствия по даден учебен предмет, то той ще се явява на изпит за оформяне на срочната или на годишната оценка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН спря обществената поръчка за рекламни материали
МОН спря обществената поръчка за рекламни материали
Пускат нови 70 автобуса в столицата
Пускат нови 70 автобуса в столицата