НОВИНИ

Петър Христов е бил разстрелян с картечен пистолет

Бизнесменът Петър Христов е бил разстрелян с картечен пистолет "Скорпио", съобщиха наши източници. Убиецът все още се издирва. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че към момента няма информация за отправени заплахи към Христов. Както още вчера ви съобщихме една от водещите версии е засегнати бизнес интереси. Данни от регистъра за обществени поръчки показват, че фирми на застреляния бизнесмен са печелили поръчки за милиони.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:42, 09.01.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Според източници на БНТ близки до разследването стрелецът е използвал картечен пистолет, аналог на българския модел ,,Шипка", произведен в средата на 90-те години от оръжейния производител "Арсенал". Оръжието се отличава с голяма мощност и малки размери. Според разследващите покушението е дело на професионалист, а подобен тип оръжие се използва в криминалния свят предимно за мокри поръчки. С него стрелецът може да води както единичен, така и автоматичен огън. На мястото на убийството криминалистите са открили седем гилзи.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Правим всичко възможно да бъде разкрито как е станало, както и всички доказателства, които са събрани - част от тях са в лабораториите, другите се обсъждат в щаба.

Вътрешният министър заяви, че се работи по всички хипотези. Една от първите версии е свързана с неговия бизнес и личен живот.

Имате ли информация да е получавал заплахи?

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: До този момент не, сега разпитваме и неговите близки и най-близките му роднини. В първия момент нямаше как да бъдат разпитвани, включително и най-близките му роднини.
;

Зам.-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира убийството. Той заяви, че бизнесменът не е бил член на ГЕРБ и не е искал да става депутат. Направил е само едно дарение на партията през 2007 г. за около 30 000 лв. Цветанов потвърди, че бизнесменът е помогнал при разкриването на „Наглите".

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: ,,В тази връзка аз смятам, че може би в момента има ответна реакция. И това, което е споделял пред мен - единственото му притеснение е всичко това, което се разкри за него по случая Наглите. Охрана - никога не е искал. Никога не е имал притеснения за това, което е правил ежедневно в неговия бизнес."

Фирми на Христов са участвали в обществени поръчки за десетки милиони. През последните няколко години холдингът на бизнесмена е изпълнявал най-големите поръчки в десетте общини на област Велико Търново. В момента фирма на Христов реализира мащабният проект за реконструция на централния градски площад в Горна Оряховица. Също така участва и в саниране на жилищни сгради в старата столица по Оперативната програма "Енергийна ефективност". Потърсихме за коментар директора на Дирекция "Обществени поръчки" в община Велико Търново Надя Петрова, която категорично отказа да коментира темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 пъти над нормите е замърсяването на въздуха в София за последната седмица
5 пъти над нормите е замърсяването на въздуха в София за последната седмица
До април се очаква да приключи ремонтът на Младежкия дом във Варна
До април се очаква да приключи ремонтът на Младежкия дом във Варна