Петър Стойчев: Искам да дам път на младите

Петър Стойчев за втори път стана световен шампион по плуване в ледени води. Българинът постави световен рекорд в дисциплината 1000 метра - 12 минути и 10 секунди. Повече за победата си и за това как се плува в ледени води, Стойчев разказа в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

от БНТ
08:30, 26.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Стойчев използва възможността на първо място да поздрави нашите спортисти за успехите на световното първенство по биатлон в Йостерсунд, Швеция.

"Няма как да не отбележим големия успех, който постигнаха българските биатлонисти", коментира Стойчев и заяви, че се прекланя пред тяхното представяне.
;

Относно своето плуване и възстановяването след едно такова изпитание, Стойчев коментира, че когато спечелиш едно състение, организмът се възстановява изключително бързо.

"Когато си победител, всичко се случва много лесно и приятно. Специално в Мурманск и на Антарктида, моето възстановяване протече не повече от 10-15 минути до момента, в който бях отново в добра кондиция, но това се дължи на победата", разказа той и допълни, че самият факт, че е можел да говори след едно такова плуване, означава, че е бил в много добро състояние.

Стойчев в бъдеще планира да ограничи своето участие в подобен вид плувания, тъй като с напредване на възрастта трябва да намаля тези екстремни натоварния за организма. Той изтъкна, че иска да даде път и на младите.

"След това първенство получихме покани от доста организатори на такива състезания. Имаме предложение да плуваме в езерото Байкал, в Гренландия, Норвегия. Също така една много интересна щафета в Сахалин между Русия и Япония (...) Леденото плуване позволява да се посетят такива екстремни места и да се направят такива екстремни плувания, които те карат да се чувстваш жив и да разбереш, че това, което на хората се струва невъзможно, ние можем да направим."

Какво още разказа той вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румънски превозвачи ще подкрепят протеста на българските си колеги в Страсбург
Румънски превозвачи ще подкрепят протеста на българските си колеги в Страсбург
Не достигат асансьорни техници
Не достигат асансьорни техници