НОВИНИ

Подновиха депортирането на мигранти от Гърция

С изпращането на втора група мигранти днес беше подновено депортирането на мигранти от Гърция към Турция в съответствие на споразумението между Анкара и Евросъюза. Процесът започна в понеделник, но беше прекратен, след като в Гърция скочи броят на молбите за убежище.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:17, 08.04.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Процедурата по разглеждането им дава право на оставане в страната. Германия отчете рязко нарастване на молбите за убежище през първото тримесечие на тази година, но подчерта, че това няма връзка с броя на новопристигналите, който прогресивно намалявал.

45 пакистанци пристигнаха от Лесбос в турското пристанище Дикили. Всеки мигрант се съпровождаше от полицай на Фронтекс, на борда имаше преводачи и лекар. На тръгване гръцката брегова охрана отстрани неколцина правозащитници, които се хвърлиха във водата, за да осуетят заминаването.

Ева Монкюр - говорител на Фронтекс: За всички има решение за връщане. Никой не е сигнализирал в последната минута, че иска да кандидатства за международна закрила.

За Дикили днес заминава и втора група мигранти от гръцките острови Самос и Кос. Те бяха транспортирани с ферибот до Лесбос. Сред тях има хора от Индия, Мароко, Пакистан, палестинските територии. Върнатите, които не са сирийци, се откарват в центрове за депортиране, сирийските граждани отиват в бежански лагери, където заемат мястото на свои сънародници, разселени в Евросъюза. За всеки сириец, върнат в Турция, Евросъюзът ще приема един сириец с одобрена молба за убежище. Германският канцлер и днес защити споразумението с Турция.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Твърдо съм убедена в правотата на ясната ни позиция срещу нелегалната имиграция. Да не забравяме, че тази година вече 400 души загинаха в Егейско море. Не е редно просто да стоим и да гледаме как трафикантите на хора си разиграват коня и да казваме, че нищо не можем да направим.

Над 180 000 кандидати за убежище е регистрирала Германия пред първото тримесечие на годината - двойно повече спрямо същия период на 2015-та.

Томас де Мезиер- министър на вътрешните работи на Германия: Броят на молбите расте, идващите намаляват. Противоречието е само привидно. Много от хората, които са тук от дълго време, едва сега кандидатстват за убежище. Това е позитивно развитие на старите случаи и няма нищо общо с броя на сега идващите при нас.

Междувременно гръцките здравни власти предупредиха за риск от епидемии в лагера при Идомени на границата с Македония, съобщава вестник "Етнос". До браздата са струпани 11 000 души. Има регистрирани случаи на хепатит А, говори се и за разпространение на краста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Няма скандал във фонд Земеделие
Бойко Борисов: Няма скандал във фонд "Земеделие"
Балкански ритми и рок на ромския празник в Шумен
Балкански ритми и рок на ромския празник в Шумен