НОВИНИ

До седмици започва възстановяването на Западния парк в София

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОП "Региони в растеж" /ОПРР/ Деница Николова и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова подписаха договора за възстановяване на представителната част на Западния парк. Церемонията ще се състоя в Министерството на регионалното развитие.

bnt avatar logo
от БТА
12:30, 14.05.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
седмици започва възстановяването западния парк софия

Проектът "Възстановяване на Западен парк - Представителна част, град София" се финансира от Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и включва обновяване на настилки, парково обзавеждане и изграждане на детски площадки, ще се възстановят водните площи и водните ефекти. Сериозно залегнало е и видеонаблюдението. Западният парк е разположен на 530 дка. Сериозна реконструкция, според Фандъкова, ще има на алейната мрежа. В проекта е включено и отварянето на вход към парка откъм район "Люлин".

Има готовност до седмици работата може да започне. Срокът за завършването е 10 месеца. Ще има специално изградени велоалеи в Западния парк, като веломаршрута ще е свързан с градските велоалеи, посочи още кметът Фандъкова. Тя допълни, че се предвижда обособяване на специални алеи за велосипедисти и в другите паркове, като ще има и алеи, които ще са забранени за колела, освен това ще се предложи на Столичния общински съвет да се завишат и глобите за нарушения на велосипедисти.

Министър Нанков отбеляза възстановяването на парка като важните "зелени" проекти на Столична община. То посочи, че предстои подписването на договорите за образователната инфраструктура на столицата. Столична община е основен бенефициент на програмите, ръководени от МРРБ с над 250 млн. лв., посочи той. Министърът каза, че по ОПРР има договорени над 73 процента от общия ресурс, който е малко над 3 млрд. лв. Верифицирани са около осем процента от разплатените средства и са сертифицирани седем проекта. Същевременно е отключен целият ресурс на програмата, обясни Нанков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Езеро от дъждовна вода блокира път във Варна
Езеро от дъждовна вода блокира път във Варна
Туристи от Япония и Корея избират Варна за почивката си
Туристи от Япония и Корея избират Варна за почивката си