НОВИНИ

Подводните съкровища на Цезарея

Израелски специалисти откриха ценни находки от потънал кораб - един от най-големите успехи за археологията през последните години. Репортер от чешката телевизия беше единственият журналист под водата.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:32, 17.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Цезарея е един от античните градове, богато пристанище в източната римска империя. Израелски археолози откриха тук още едно изгубено съкровище - ценни бронзови статуи, свещници, монети от потънал 25-метров римски търговски кораб.

Емма Хейдтман,Университет на остров Родос: Корабът вероятно е плавал към друго пристанище в Средиземно море, натоварен със стоки. Открихме големи запаси от огледала, така че вероятно са ги изработвали тук и са ги продавали.

Корабът се е разбил в несъществуващия вече вълнолом в Цезарея, по време на буря. Чакал е 16 века, за да бъде открит.

Яков Шарвит,директор на отдел Морска археология: Монетите на кораба датират от периода 304 - 316 година след Христа.

Находките са най-големият успех на подводната археология в последните години. Открита е и една от железните котви на изгубения кораб. Специалистите работят с подводни метални детектори. Така разбират, че бронзови шипове са закрепвали палубата на съда.

След по-малко от час издирване, екипът се натъква на ценна останка-невероятно добре запазена ръка от статуя на жена. Археолозите се надяват това да не е единственото им голямо откритие.

Яков Шарвит, директор на отдел Морска археология: Този кораб е минавал през Италия , защото намерихме огледала и кукички за въдици, каквито познаваме от Помпей.

Цезарея е построена от Ирод Велики в чест на император Август, върху стръмен бряг, което за времето си е било революционно. Въпреки, че градът е разрушен от земетресения, старото пристанище и акведуктът се виждат и до днес. Сега районът е археологичен национален парк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари без граници отхвърлят финансирането на ЕС в знак на протест
"Лекари без граници" отхвърлят финансирането на ЕС в знак на протест
Стабилно е състоянието на мъжа, нападнат от мечка в смолянско
Стабилно е състоянието на мъжа, нападнат от мечка в смолянско