НОВИНИ

Полша и Литва със споразумение за изграждане на газопровод между двете държави

Операторът на полската газопреносна система Газ-систем (Gaz-System) и на литовската - Амбър грид (Аmber Grid) сключиха споразумение за изграждане на газопровод, свързващ двете страни, обяви полската страна, цитирана от АФП.

полша литва споразумение изграждане газопровод държави
bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 25.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Споразумението, което е подписано в датската столица Копенхаген, урежда юридическите, икономическите и технически аспекти на проекта. Целта му е да бъдат обединени газовите пазари на балтийските страни с пазара на ЕС, както и да се диверсифицират източниците на доставки и да се повиши тяхната сигурност, се посочва в комюникето на Газ-систем.

Новият газопровод ще бъде с дължина 357 километра в полската страна и 165 километра - в литовската. Двата участъка трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 31 декември 2021 година.

Европейският съюз, който вече гласува финансиране от 10 милиона евро за изработването на проекта, пределен като проект от общ интерес, трябва да отпусне още 266 милиона евро. Те ще бъдат разпределени по следния начин: 58 милиона евро за Амбър-грид и 208 милиона евро за Газ-систем. Тези пари ще дойдат от механизма за изграждане на взаимни връзки в Европа.

Транспортирането и разпределението на газ в Централна и Източна Европа предизвикват силно напрежение между Русия и нейните съседки, основно Украйна и Полша, които са подкрепяни от Вашингтон, отбелязва АФП.

Източникът на това напрежение е проектът за газопровод по дъното на Балтийско море "Северен поток-2", който трябва да свърже Русия и Германия. Щом влезе в действие в края на 2019 година, той ще позволи на руската компания Газпром да намали значително транзита през Украйна.

Балтийските страни частично намалиха зависимостта си от Русия през януари 2015 година, когато Литва наруши монопола на Газпром, пускайки в експлоатация първия плаващ терминал за втечнен природен газ в северното пристанище Клайпеда. Полша пък откри терминал в Швиноуйшче през юни 2016 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бум на цените на горивата в Гърция
​Бум на цените на горивата в Гърция
​Фейсбук и Туитър променят правилата си за политически реклами
​Фейсбук и Туитър променят правилата си за политически реклами