НОВИНИ

Кулинари впечатлиха гостите и жителите на Поморие

Кулинарни експерти представиха в Поморие характерни местни ястия от региона на Бургас и от района на турския град Кешан. Под надслова "Кулинарен комшулук" на алеята пред старото казино гостите и участниците във кулинарния фестивал видяха и опитаха месни специалитети, риби, баници и десерти, характерни за двата региона.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
10:25, 08.10.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Майстори на местната кухня от Поморие, Бургас, Малко Търново и селата Козичино, Стоилово и Горица представиха вкусни специалитети от риба, агнешко, както и прочутия странджански зелник. Поморие се представи с есетра.

Ирина Друмева - главен готвач: Есетра, приготвена е пълнена със зеленчуци. Богата е на витамини А, Д и Е. Месото ѝ е много вкусно. Освен вкусното месо, което има, от нея се добива и черния хайвер, който по нашето Черноморие руснаците много уважават.

Това е първото издание на международния кулинарен фестивал, но той е част от добрите взаимоотношения между Поморие и Кешан, каза кметът на морския град.

Иван Алексиев - кмет на Поморие: Но това е и поредната стъпка за развиване на туристическия продукт на Поморие като цяло, защото кулинарията, кулинарният туризъм е част от туристическия продукт, който предлагаме. Колкото и да е прекрасно мястото, когато няма хубава храна спомените не са добри.

Павилионите на турските майстори готвачи се радваха на голям интерес.

Юсеин Чекмак - председател на Камарата на ресторантьорите в Кешан: Може да видите и да опитате традиционния хляб, изпечен във фурна на букови дърва. Ще видите различните ни бюреци - със сирене, спанак, ориз и с картофи. Представяме и ашурето от Кешан, което се прави от 40 вида семена, жито и подправки и е посипано със зърна от нар. Надявам се да ви хареса.

Гостите разказаха, че ашурето е свързано с честването на голям религиозен празник и се приготвя и предлага само през месец ноември. Характерни за Кешан са и два вида халва, която се приготвя от прясно безсолно сирене. Гостите на кулинарния фестивал опитаха от лакомствата и останаха впечатлени.

На кулинарния фестивал беше представена и книга с подбрани рецепти от района на Бургас и Одрин, както и трансгранична кулинарна туристическа карта. Туроператори и ресторантьори се надяват подобни събития да помогнат за удължаване и разнообразяване на туристическия сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цирк Иванов с нови представления
Цирк "Иванов" с нови представления
Политици вдъхновиха майстор на палачинки
Политици вдъхновиха майстор на палачинки