Празник на житото и хляба организираха за 10-та поредна година в Алфатар. Жителите на най-малката добруджанска община отбелязаха и 41 години от обявяването на населеното място за град. В Алфатар посрещат новата стопанска година и изпращат старата със...
Празник на житото и хляба организираха за 10-та поредна година в Алфатар. Жителите на най-малката добруджанска община отбелязаха и 41 години от обявяването на населеното място за град.
В Алфатар посрещат новата стопанска година и изпращат старата със специален ден, в който не само отдават почит към хляба, но и освещават зърното за предстоящата сеитба.
На този ден алфатарци почитат старите традиции и ритуали. На повече от 10 маси те представиха изобилие от над 50 саморъчно изработени хлябове, пити, бухти, погачи, така както са ги правили едно време. Като тази баница, която Атанаска Петрова е запомнила още от баба си.
Алфатарци признават, че и до днес приготвянето на хляб в домовете им е на почит. 73-годишната Ненка Терзиева разказва, че сама си меси хляба вкъщи. Както всяка година, и сега празникът продължи с дегустация на изобилието от хлебни изделия.
Мръсен въздух в София: И днес в градския транспорт се пътува със зелен билет
САЩ задържаха втори танкер на Венецуела, според Каракас е акт на пиратство