НОВИНИ

Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП

Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без касов апарат спечели на първа инстанция дело срещу Националната агенция за приходите. Решението е на административния съд. С постановлението си магистратите отмениха запечатването на открития щанд от данъчните до окончателното решение на спора.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:26, 22.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Служители от Агенцията по приходите направили проверка през ноември миналата година на пазара на улица "Младежка" в Пловдив дали за продажбите от сергиите се издават касови бележки.

Инспекторът от НАП си купил от Величка Колева 770 грама ябълки за 1 лв и 31 стотинки. Но за покупката си не получил касова бележка.

Величка Колева казва, че няма фискално устройство, защото предлага плодове и зеленчуци от дворното си място в село Стоево. Тя сама ги отглежда и според закона за ДДС не е задължена да регистрира продажбата им.

Без устройство за отчитане на оборота и без документ, че е регистриран земеделски производител обаче, жената получила акт и заповед сергията и да бъде запечатана за 10 дни.

Величка Колева: Притеснението беше голямо, разболях се, може да не е кой знае колко глобата, обаче за мен това е нещо, защото аз сама се трудя.

Със семейна подкрепа жената обжалвала заповедта в Административния съд. Пред магистратите тя представила документ, подписан от кмета на Стоево, че е производител на ябълки, круши, бадеми, орехи и зеленчуци, които отглежда в двор от един декар.

Величка Колева: Цяло лято съм пътувала с две чанти, за да изкарам два лева за семейството си.

В решението на съда е записано, че пазарът на улица "Младежка" не е борса или стоково тържище, а открити щандове и затова производителите могат да продават без касов апарат.

Христо Колев: Ще продължим да го правим, не ни е страх не се плашим.

Запечатването на сергията е спряно, а данъчните са осъдени да плятат 510 лв разноски по делото. От НАП заявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд, а редовните проверки на пазара ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатите отлагат до неделя решението дали да стачкуват
Адвокатите отлагат до неделя решението дали да стачкуват
По случая Беър Грилс: издадени са 3 акта, предстоят проверки
По случая "Беър Грилс": издадени са 3 акта, предстоят проверки