НОВИНИ

Протест на бежанците в Сърбия

В Сърбия по-голямата част от мигрантите, които тръгнаха на поход към границата с Унгария, се отказаха и се върнаха обратно. Едва малка група реши да продължи, но стигна до град Инджия в посока Нови сад. Те искат границата да бъде отворена, за да продължат към Западна Европа.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:51, 05.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

На тази бензиностанция 50 км от Белград, 50-тина мъже прекараха нощта на открито под проливен дъжд. Под полицейска охрана, те получиха храна от местен производител и одеяла от доброволци. Искат властите да им осигурят автобуси, с които да ги превозят.

Мъжете са част от близо 300 бежанци, които тръгнаха пеша от Белград на север към Унгария с намерението да изминат над 200 км. пеша. Те са недоволни от условията в сръбската столица, където са от месеци.

Ахмад, Афганистан: "Искаме унгарското правителство да отвори граница сега, защото ситуацията в Белград е критична, всички лагери са пълни, спим по улиците, под мостовете, няма санитарни условия, няма храна, няма нищо."
;

Сръбският комисариат за бежанците е отказал да им сътрудничи. Негов представител коментира, че не може без никакъв документ да се разхождат из Сърбия и неприемливо е да стъпкват храната, която са получили.

В Сърбия има около 7000 мигранти - главно от Сирия, Ирак и Афганистан. те не могат да продължат към Западна Европа заради оградата, издигната от унгарските власти на границата със Сърбия. Центровете за мигранти са препълнени, а броят на мигрантите, които се редят на опашки за храна през последните седмици се е удвоил. В градинките покрай автогарите отново могат да се видят бежанци на палатки, както в разгара на кризата преди една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските депутати си направиха първо селфи
Руските депутати си направиха първо селфи
От утре у нас започва работа Европейската гранична и брегова охрана
От утре у нас започва работа Европейската гранична и брегова охрана