НОВИНИ

Новият унгарски парламент положи клетва

Протести белязаха първото заседание на парламента в Унгария след изборите през април, спечелени безапелационно от партията на Виктор Орбан - Фидес и нейния коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия. Очаквано - президентът Янош Адер препоръча Орбан за премиер. Формалното гласуване е насрочено за по-късно днес.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:11, 08.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Новият състав на унгарския парламент положи клетва на тържествена церемония.

Партията на Виктор Орбан - Фидес и коалиционният ѝ партньор, разполагат със 133-ма депутати от 199-чления състав на Народното събрание. По всичко личи, че гласуването на Виктор Орбан за премиер на Унгария ще бъде формално и той ще заеме поста за трети пореден и общо четвърти мандат. И докато в парламента течеше тържествената клетва, пред сградата около 1000 души протестираха.

С викове Виктатор, предател, крадец, хората изразиха недоволството си от политиката на Орбан, неговата остра антиимгрантска реторика и опитите му да задуши свободата на словото в страната.

Арнолд, протестиращ: "Това, което се случва в Унгария, е безпрецедентно и опасно, за Европа и за целия свят!"

Протестиращите остро критикуваха и опозицията, която така и не изгради общ фронт, с който да противостои на Орбан и Фидес.

Анна Унгер, протестиращ: "Протестираме срещу правителството, но и срещу опозицията, защото тя само легитимира тези нелегитимни избори. В тази изборна автокрация мястото им не е в парламента, а отвън, при хората."

Напрежението ескалира и част от демонстрантите се опитаха да влязат в сградата на парламента, но бяха спрени от органите на реда, които бързо овладяха ситуацията. Най-важната задача на новото правителство ще бъде опазването на сигурността на Унгария и на християнската култура, каза още вчера Виктор Орбан. Управляващите планират и нови мерки, с които да поддържат икономическия растеж над 4 процента. Според лидера на парламентарната група на ФИДЕС в Унгария конфликт, подобен на този между Полша и ЕС, заради върховенството на закона, няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобриха Медведев за нов премиерски мандат в Русия
Одобриха Медведев за нов премиерски мандат в Русия
Джон Кери предупреди, че се разгръща нова оръжейна надпревара
Джон Кери предупреди, че се разгръща нова оръжейна надпревара