НОВИНИ

Протести в Румъния срещу плановете за амнистиране на затворници

15 хиляди души излязоха в Букурещ и други румънски градове на протест срещу плановете на правителството да амнистира затворници и да декриминализира някои закононарушения. Протестиращите твърдят, че целта на внесените законови промени е да се спасят корумпирани политици. Президентът Клаус Йоханис също участва в протеста в столицата. Румънци, живеещи в чужбина, демонстрираха в Брюксел, Париж, Лондон и Копенхаген.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:41, 23.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Пълна амнистия за присъди до пет години за някои престъпления и намаляване на половина на присъдите за затворници над 60 години, бременни и хора с деца под пет години. И още декриминализиране на злоупотребата със служебно положение при щети под 44 000 евро, за колкото са една трета от антикорупционните разследвания в страната. Правителството на социалдемократите и либералите планира да прокара тези промени чрез извънредни административни актове, така че да заобиколи парламента. Обосновката е облекчаване на препълнените затвори и хармонизация на законодателството с европейското. Мнозина в Румъния виждат друга цел.

"Бях тук на този площад по време на революцията преди 27 години. Сега виждам, че много малко се е променило. Крадците още са тук.
"Долу Драгня! Долу правителството! Искаме справедливи закони."

В протеста се включи и дясноцентристкият президент.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния, иска да отслаби правовата държава. Недопустимо е да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията."

Основните опозиционни партии обмислят вот на недоверие. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който заради условна присъда за изборни измами не можа да стане премиер, окачестви протестите като "начало на държавен преврат".

Румънската разузнавателна служба в съобщение днес отхвърля появили се твърдения, че е намесена в организирането на протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев назначи екипа си
Президентът Румен Радев назначи екипа си
Двама задържани за убийството на скитник във Варна
Двама задържани за убийството на скитник във Варна