НОВИНИ

Първа сесия на Европейския парламент за новия политически сезон

Европейският парламент се събира днес в Страсбург за първата сесия от новия политически сезон. Основен акцент ще е изслушването на Джулиан Кинг, предложен от Великобритания за нов еврокомисар след напускането на досегашния британски представител в Европейската комисия Джонатан Хил заради положителните резултати от референдума за "Брекзит".

Георги Петров
от Георги Петров
06:23, 12.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Основно събитие в тази сесия на Европейския парламент ще бъде словото в сряда на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза. Очаква се Юнкер да говори за бъдещето на общността след решението на британските избиратели страната им да напусне Европейския съюз.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят резолюция за нова концепция за енергийния пазар. Очаква се чрез нея да се постигне по-силно сближаване на националните пазари на енергия в Европейския съюз чрез развитието на междусистемните връзки. Приоритет в текста на резолюцията ще е и пълното прилагане на европейското енергийно законодателство във всички държави от Съюза.

В следващите три дни парламентът ще разисква положението в Полша и Турция и ще дискутира предложение за преразпределение на квотите за разселване на мигранти. Според него част от бройката, предвидена за преместване на чужденци, пристигнали в Гърция и Италия, ще бъде предоставена на Турция.

На дневен ред ще бъде и въвеждането на единен европейски документ за връщане на незаконно пребиваващи в Европейския съюз мигранти. Според данни на Европейската комисия броят на връщанията все още е твърде нисък. Въвеждането на единен документ цели да бъдат съкратени бюрократичните процедури при експулсиране на незаконно пребиваващи в Европейския съюз чужденци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Примирието в Сирия влиза в сила от днес
Примирието в Сирия влиза в сила от днес
Швейцарски кораб се вряза в словашки бряг
Швейцарски кораб се вряза в словашки бряг