НОВИНИ

Първи реакции след новия указ на Доналд Ттръмп

Първи реакции след указа на Доналд Тръмп, ограничаващ достъпа до Съединените щати на гражданите на шест държави. Организации за опазване на правата на имигрантите в Америка се обявиха срещу ограничителната заповед. В новия указ президентът Тръмп премахна Ирак от списъка с блокирани държави, както и пътуващи с вече издадени визи. Забраната обаче остава в сила за гражданите на останалите страни, изброени в предишния указ.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
08:03, 07.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Указът на Доналд Тръмп спира издаването на нови визи на гражданите на Иран, Либия, Судан, Сомалия, Сирия и Йемен за 90 дни.

Документът ще влезе в сила на 16-ти март. За 120 дни се преустановява програмата за прием на бежанци с изключение на тези, чието пътуване вече е планирано.

Хората с двойно гражданство също не са засегнати. Въпреки измененията обаче, множество организации заявиха, че указът отново показва липса на толерантност.

Албърт Фокс Кан, директор на Съвета за американо-ислямски отношения: "Това е безобразие. Искам да стане ясно, че каквото и подобрение да се направи по този указ, той заслужава нашето пълно несъгласие. Не можем да останем тихи само защото една държава беше премахната от списъка. Не можем да останем тихи само защото адвокатите на президента се потрудиха повече да скрият дискриминационните намерения."

Американският съюз за гражданските свободи също разкритикува новата заповед. Според директора на организацията, единственият начин да се намери решение на забраната за влизане на мюсюлмани на американска територия е да няма забрана.

Указът, обаче, привлече и подкрепа, като много републиканци обявиха съгласието си с решението на президента. Сенаторът на Южна Дакота, Майк Раундс заяви, че това е шанс Съединените щати да подобрят националната сигурност на страната и процесите по приемане на бежанци.

Майк Раундс, републикански сенатор на Южна Дакота: "Президентът се опитва да осигури безопасността на американците. Ние знаем, че в шестте държави, които останаха засегнати от указа, нямат способността да извършват нужните проверки на заминаващите. Добре е да използваме този кратък период от време, за да подобрим методите си и да изгладим процесите си."

Предишният указ на Доналд Тръмп предизвика остри критики към администрацията и беше блокиран от съда. Новият текст, обаче, се очаква да бъде приет безпрепятствено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим от лавини в планината
Как да се предпазим от лавини в планината
Проф. Начев: Националният рамков договор не решава проблема с дълговете
Проф. Начев: Националният рамков договор не решава проблема с дълговете