НОВИНИ

Първо посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва

Ще постигнат ли Америка и Русия сближаване на позициите за Сирия? Русия призова Съединените щати към сътрудничество, а не конфронтация - часове преди американският държавен секретар Рекс Тилърсън да започне първото си посещение в Москва.

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 11.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Сирия е сред горещите теми на разговорите в един от най-трудните периоди на двустранните отношения, особено след американските ракетни удари срещу база на силите на режима в Дамаск. Днес руският президент Владимир Путин отново осъди остро операцията и каза, че се очакват провокации с химически оръжия, насочени срещу Башар Асад. Путин сравни ситуацията с американската кампания в Ирак през 2003 г. и дори се пошегува с цитат от Илф и Петров.

Рекс Тилърсън пристигна от срещата на Г-7 в Италия, където настоя, че Башар Асад няма роля в бъдещето на Сирия и призова Русия да оттегли подкрепата си от него. Друга потенциално конфликтна тема е Северна Корея. Вашингтон определи ядрената програма на Пхенян като един от най-сериозните проблеми. Руското външно министерство изказа тревога от възможността за едностранна американска операция на Корейския полуостров. Утре Тилърсън ще разговаря с колегата си Сергей Лавров. Не е ясно дали ще се срещне и с Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незрящ мъж от Русе си върна радиоточката след репортаж на БНТ2
Незрящ мъж от Русе си върна радиоточката след репортаж на БНТ2
Президентът Румен Радев: След изборите темата за чуждата намеса беше погребана
Президентът Румен Радев: След изборите темата за чуждата намеса беше погребана