НОВИНИ

Путин: Няма сила, способна да пороби Русия

Няма сила, способна да пороби Русия, изтъкна президентът на федерацията Владимир Путин в речта си на Червения площад в Москва, където се състоя поредният Парад на победата, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
13:30, 09.05.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света
путин сила способна пороби русия

"Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ", увери руският лидер.
По време на Втората световна война "нацистите връхлетяха Съветския съюз с най-мощни удари", но народът "извърши нещо невъзможно на пръв поглед - обърна кървавото колело на Втората световна война, смаза нацизма, сложи край на зверствата му", подчерта Путин.
"Поуките от войната ни зоват да бъдем бдителни и Въоръжените сили на Русия могат да отблъснат всяка потенциална агресия", продължи Путин и каза: "Днес самият живот изисква да повишаваме нашия отбранителен потенциал".
"За ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност" и Русия е отворена за подобно сътрудничество, заяви той.
"Русия винаги ще бъде на страната на силите на мира, с онези, които избират пътя на равноправното партньорство, които отхвърлят войните, противни на самата същност на човешкия живот и естество", изтъкна президентът.
Именно "разединението между водещите страни в света" е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.
В парада участваха близо 10 000 души - представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника - бронирани автомобили "Тигър", "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 "Армата" и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.
Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.
Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва.
След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин.
Денят на победата бе честван в Санкт Петербург - "северната столица" на Русия, но без обявеното по-рано участие на бойни кораби.
Военни паради се състояха и в други градове на Русия.
Церемония по случай Деня на победата бе организирана във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, информира Франс прес, като припомня военната подкрепа на Москва за сирийския президент Башар Асад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе ученици и студенти демонстрираха знания за Европейския съюз
В Русе ученици и студенти демонстрираха знания за Европейския съюз
София Владимирова е новият председател на СЕМ
София Владимирова е новият председател на СЕМ