НОВИНИ

Разговори в Букурещ преди гласуването утре на новото румънско правителство

Сенаторите и депутатите от двете партии от управляващата в Румъния коалиция се събраха днес на среща в парламента, за да обсъдят законодателните приоритети с участието на номинираната за министър-председател г-жа Виорика Дънчила, съобщава информационният сайт Зиаре.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:48, 28.01.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
разговори букурещ гласуването новото румънско правителство

Съставът и програмата на новото румънско правителство ще бъдат гласувани в парламента утре следобед. Двете управляващи партии - Социалдемократическата и Алианса на либералите и демократите, разполагат със солидно мнозинство в парламента. Народните представители ще дискутират и програмата за управление на новия кабинет, съобщава Зиаре.

В новата програма от 278 страници са предвидени икономически мерки като намаляване на Данък добавена стойност на 18 процента от 2019 г., създаване на Суверенен фонд за развитие и инвестиции, ежегодно нарастване на минималната работна заплата с до 150 леи, а средната брутна заплата следва да достигне през 2020 г. 1000 евро. Планират се увеличения на социалните помощи, на детските надбавки, на пенсионния пункт, а младежите под 26 години ще могат да теглят безлихвени кредити. Лекарите няма да плащат повече данък върху приходите, земеделците, които обработват земите си, няма да плащат такси и ще се възползват от нулев данък за трактори и оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 В САЩ заради грип отмениха учебните занятия в 11 щата
В САЩ заради грип отмениха учебните занятия в 11 щата
Близо 250 германски компании ще бъдат засегнати от стачки идната седмица
Близо 250 германски компании ще бъдат засегнати от стачки идната седмица