НОВИНИ

Разпитаха основния свидетел по делото за фалита на КТБ

Специализираният наказателен съд заседава по мегаделото за фалита на КТБ. Днес беше разпитан основният свидетел по делото Бисер Лазов, сочен за дясната ръка на Цветан Василев. Бисер Лазов очерта схемите, по които е източвана банката, за да се стигне до фалита.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:05, 26.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

На влизане в съдебната зала бившият счетоводител и доверен човек на Цветан Василев коментира, че идва, за да каже истината за фалита на банката.

Бисер Лазов: Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира. Така че аз ще си го извървя.

Според прокуратурата, показанията на Лазов ще хвърлят светлина върху обществено важни въпроси:

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: 90% от тази истина - кой открадна тези 7 милиарда от българските граждани, които бяха вложители в тази банка, къде отидоха тези пари, защо се случи всичко това, които са отговорните лица, 90% могат да бъдат разбрани от неговите показания.

Бисер Лазов започна разказа си пред съда със запознанството си с Цветан Василев и подробности от работата си с него. По негови думи, подставени лица участвали в съставянето на кухи фирми, които са получавали кредити от КТБ. В края на 2001 г. Лазов разговарял с Василев и банкерът му обяснил новите възможности за правене на бизнес и по-точно как някои нови проекти да се финансират директно от банката. За целта трябвало да се използват доверени хора на Василев, за да не изразходват средствата неправомерно. Така Лазов се оказал и първото подставено лице, на което било регистрирано дружество.

То успяло с кредит от КТБ да купи мина "Станянци" през 2002 г. През 2014 г. мината е била продадена. Лазов твърди, че самият той не се е облагодетелствал. После Василев поръчал да се създадат още няколко дружества, които да работят по същата схема. Една от големите сделки била придобиването на жп завода в София, който бил в ликвидация. Купени били стотици декари земя. С друга фирма били купени акции на "Дунарит". На по-късен етап започнала регистрацията на фирми на по-отдалечени от Цветан Василев хора - шофьори, охранители и секретарки. Характерно за структурата, ръководена от Цветан Василев, която Лазов нарича "Фирмата", е че тя имала една каса и едно счетоводство.

В залата Лазов назова и първото име на политик, свързан с Цветан Василев. Той заяви, че е виждал много пъти бившия премиер Иван Костов при банкера. Нещо повече - по негови думи, през 2010 г. банкерът му разпоредил да превежда всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева за наем на сграда на столичния булевард "Цар Борис Трети", а комуникацията за това минавала през дъщерята на Костов - Мина. Тогава Цветан Василев му обяснил, че една малка банка няма как да оцелее, ако не поддържа добри отношения с политиците.

Прокуратурата прогнозира, че защитата на Цветан Василев ще се опита да дискредитира ключовия свидетел. А мнението на адвокатите на банкера е, че вместо свидетел, Бисер Лазов трябва да е на подсъдимата скамейка.

Константин Симеонов - адвокат на Цветан Василев: Ако въобще трябва да се поддържа някакво обвинение, той трябва да е в основата.

Лазов разказа и за финансирането на телевизия ТВ7. Медията е получила от банката 300 милиона лева, на месец били превеждани по 10 млн. Цветан Василев споделил, че парите си струват, тъй като медията е сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не победихме и в Косово
Не победихме и в Косово
Още една оставка заради скандала с имотите, КПКОНПИ проверява всички сделки
Още една оставка заради скандала с имотите, КПКОНПИ проверява всички сделки