НОВИНИ

Реакции по света след изстрелването на ракета от Северна Корея

Китай изразява съжаление във връзка с осъществения днес от Северна Корея ракетен пуск. Това се казва в разпространено официално изявление на говорителя на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, цитирана от ТАСС. "Китай изразява съжаление, че въпреки повсеместните протести на международната общност, Корейската народнодемократична република осъществи ракетният пуск", се казва в съобщението.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:18, 07.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
реакции света изстрелването ракета северна корея

Китайската страна призовава също всички страни да действат предпазливо и да се въздържат от каквито и да било стъпки, които могат да повишат още повече напрежението на Корейския полуостров. Хуа добавя, че диалогът е единственият начин да бъдат осигурени траен мир и стабилност в региона, предаде Ройтерс.

Франция окачестви като "безразсъдна провокация" изстрелването на ракета от Северна Корея и призова за "бърза и строга реакция на международната общност в Съвета за сигурност" на ООН, който трябва да се събере днес в Ню Йорк, предаде Франс прес.
"Франция най-остро осъжда новото крещящо нарушаване от Северна Корея на резолюциите на Съвета за сигурност. Изстрелването на ракетата е безразсъдна провокация", заявява Елисейският дворец в комюнике, в което се призовава за "бърза и строга реакция на международната общност в Съвета за сигурност още днес".

Пхенян на се вслуша в призивите на международната общност и за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право. Това заяви днес руското външно министерство във връзка с изстрелването на ракета от Северна Корея, предаде ТАСС.

"Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението на руското външно министерство, публикувано на сайта му.

Избраният от Пхенян курс "не може да не предизвика решителен протест". "Настоятелно препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли над това дали отговаря на интересите на страната политиката на противопоставяне срещу цялата международна общност", изтъква министерството.

По-рано днес севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че разработена в КНДР ракета носител успешно е извела на околоземна орбита сателит за наблюдение на земята. Ракетата била изстреляна от полигона Сохе в западната част на страната в 09.00 часа местно време. КНДР "и занапред ще изстрелва на околоземна орбита спътници", се посочва в съобщението на агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 14 февруари е срокът за деклариране на данък уикенд
До 14 февруари е срокът за деклариране на данък "уикенд"
Томислав Дончев: ГЕРБ крепи стабилността в страната
Томислав Дончев: ГЕРБ крепи стабилността в страната