НОВИНИ

Реакциите в Европа след резултата от референдума в Турция

Европейската комисия призова Турция да потърси национален консенсус след близките резултати от референдума. В Европа вече има оценки, че изходът от допитването ще усложни сътрудничеството с Анкара. В същото време повечето турски граждани в Западна Европа са гласували ЗА промените, предложени от Ердоган.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:23, 17.04.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Реакциите в Европа са много предпазливи. Европейската комисия късно снощи излезе с декларация по повод резултатите от референдума в Турция. В документа, подписан от Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини и комисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че предвид малката разлика между гласовете ЗА и ПРОТИВ, Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус при реализирането на промените в конституцията. Лидерите на ЕС реагират предпазливо на резултатите и казват, че очакват доклада на международните наблюдатели.

Днес се очаква наблюдателите от Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да се произнесат дали е имало манипулации по време на референдума.

Германският външен министър Зигмар Габриел също изрази предпазливо позицията на страната си като каза, че се радва най-вече, че ожесточената кампания е приключила. Най-категорична беше позицията на датския премиер Ларс Локе Расмусен, който коментира, че вчера сме станали свидетели на това как средствата на демокрацията се използват, за да се ограничи самата демокрация.

;
Евродепутати призовават да спрат преговорите за присъединяването на Турция в ЕС

Големият въпрос в Европа след референдума от вчера е какво ще стане с преговорите за присъединяването на Турция към ЕС, които пред последните месеци така или иначе са замразени заради политиката на Ердоган. Късно снощи Европейската комисия излезе с декларация по повод редултатите от референдума в Турция. В документа, подписан от Жан-Клод Юнкер, Федерика

Могерини и комисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че предвид малката разлика между гласовете ЗА и ПРОТИВ, Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус при реализирането на промените в конституцията. Лидерите на ЕС реагират предпазливо на резултатите и казват, че очакват доклада на международните наблюдатели. Засега Юнкер,

Могерини и Хан не говорят за прекратяване на преговорите с Турция. Европейски парламентаристи обаче са категорични, че след референдума преговорите с Турция трябва да бъдат прекратени. Холандският депутат Кати Пири от Партията на Европейските социалисти, която е и докладчик за Турция по разширяването, реагира с декларация, в която казва, че би било фарс, ако Европа продължи да преговаря с Турция за присъединяване към ЕС.

Лидерът на групата на Европейската народна партия в ЕП германецът Манфред Вебер също предупреди, че Турция се движи в грешна посока. Според него преговорите за присъединяване на Турция не могат да продължат. Лидерът на либералите от АЛДЕ в ЕП Ги Верхофстад също каза, че преговорите с Турция трябва да спрат.

Управляващата в Белгия партия Нов фламандски алианс (НВА) поднови днес искането си двойното гражданство да бъде премахнато. НВА не приема факта, че турските граждани в Белгия се идентифицират много повече с Турция, отколкото с Белгия. Белгия е рекордьор сред европейските държави по гласували ЗА разширяване на правомощията на президента Ердоган. Подобна дискусия за премахване на двойното гражданско имаше и в Холандия по време на предизбораната кампания и след сблъсъците в Ротердам между местни турци и полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокоен е трафикът на граничен пункт Кулата
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата"
Партията на Ердоган е очаквала по-високи резултати на референдума
Партията на Ердоган е очаквала по-високи резултати на референдума