НОВИНИ

Референдумът в Македония ще определи бъдещето на страната

Македония гласува на исторически референдум - за или против членството в ЕС и НАТО и промяна името на страната. Един милион и 800 хиляди македонци имат право на глас. Референдумът ще определи курса на Македония и ако е успешен, ще даде възможност правителството да промени Конституцията.

Александър Марков
от Александър Марков
12:12, 30.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

4-ти час продължава гласуването на историческия референдум. От Държавната избирателна комисия на Македония избирателната активност е 2,45% между 7:00 и 9:00 часа. Най-вероятно активността ще се промени в хода на днешния ден. 3000 са разкритите секция на територията на Македония, гласуват 1 милион и 800 хиляди души, 11 000 са регистрираните наблюдатели и до момента няма никакви проблеми по време на гласуването.

Референдумът в Македония най-вероятно ще определи бъдещето на страната и дали ще се придвижи с няколко стъпки напред към пълноправно членство в ЕС и в НАТО. Премиерът Зоран Заев вече гласува в родния си град Струмица, а външният министър Никола Димитров гласува в Скопие, както и вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска. Заев се надява одобрението на референдума да надмине 80%, което според него ще павира пътя на страната към ЕС и НАТО.

;

"Един силно светъл ден за Македония и Балканите" - така външният министър Никола Димитров определи изборният ден, след като гласува в Скопие.


;

Зоран Заев, министър-председател на Македония: "Искрено вярвам, че мнозинството ще гласува "ЗА", защото 80% от нашите граждани са "ЗА" Европейския съюз и НАТО и знаят, че влизането там е възможно само чрез споразумения, чрез изграждането на приятелства, както и възможност за бъдещето на това поколение, но и на следващото поколение на нашата страна."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Желязната църква Свети Стефан в Истанбул чества 120 години от основаването си
Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул чества 120 години от основаването си
Александър Вучич: Няма да позволя насилие над сръбското малцинство в Косово
Александър Вучич: Няма да позволя насилие над сръбското малцинство в Косово