НОВИНИ

Резултатите от турския референдум получиха широк отзвук в Европа

Турският референдум се следеше с огромно внимание в Европа. Политиците на Стария континент призоваха правителството в Анкара да спазва демократичните норми. В същото време голяма част от турците, живеещи в Германия гласуваха за разширяване на правомощията на президентската институция. Валутните пазари също се повлияха от вота. Турската лира поскъпна.

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 17.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по промените в конституцията, предвид близките резултати от гласуването на референдума, обяви Европейската комисия. Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че резултатът от референдума в Турция вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС.

Курц посочи в Туитър, че резултатът показва "колко разделена е страната". Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази притеснението си за възможен бъдещ референдум за въвеждане на смъртното наказание. Според него това е червена линия за Европейския съюз. Най-голямата турска общност в чужбина - тази в Германия - гласува твърдо за промените.

Джан Наз, председател на Турската младежка лига в Кьолн: "Партията на справедливостта и развитието не получи широк консенсус в турското общество. Това може да се види от избирателите във всеки по-голям град - Анкара, Истанбул, Адана, Измир, Диарбекир, всички те гласуваха с "Не".

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че ЕС трябва да подготви нова стратегия и нов формат на преговорите с Турция. По думите му, Брюксел трябва да работи интензивно, за "да повлияе за това Турция да остане демократична страна". Френският президент Франсоа Оланд заяви, че резултатите са показали разделението на народа и призова турските власти да уважават гласовете на опозицията и европейските ценности, но подчерта, че зависи само и единствено от самите турци да решат каква да бъде политическата им организация".

Поради малката разлика между гласовете "за" и "против" конституционните промени, редица европейски лидери заявиха, че не е редно на база тези резултати да се върви към еднолична власт. Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков заяви, че вотът е бил суверенното право на народа и то трябва да се уважава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частен дом - музей на народните занаяти
Частен дом - музей на народните занаяти
 Затруднено е движението по главния път София - Варна край село Български извор
Затруднено е движението по главния път София - Варна край село Български извор