Рибарски фестивал „Дунавски вкусове“ в русенското село Бръшлен събра на едно място българи и чужденци. Участниците показаха кулинарни тънкости в приготвянето на рибена чорба и печена риба. Рускинята Анна Петрова и украинката Лариса Пенева живеят в...
Рибарски фестивал „Дунавски вкусове“ в русенското село Бръшлен събра на едно място българи и чужденци. Участниците показаха кулинарни тънкости в приготвянето на рибена чорба и печена риба.
Рускинята Анна Петрова и украинката Лариса Пенева живеят в Бръшлен от години. За първи път обаче показват своите кулинарни умения пред публика и жури. Казват, че основната разлика е между българската, руската и украинската рибена чорба, е в подправките. За да стане вкусна чорбата, едно от най-важните неща е да има различни видове риба и да се готви бавно. Затова участниците трябваше да я приготвят на жив огън.
Анна Петрова: „Трябва да има и хищна, и мирна риба. В Русия се слага повече дафинов лист, целина и магданоз, докато в украинската..."
Лариса Пенева: „Повече се набляга на копър и задължително се слага пшено.“
Анна Петрова: „Докато българската, особено, дунавска рибена чорба, бръшленска, се слага повече девисил.“
Фестивалът, в който се надпреварваха и най-добрите производители на ракия от района, е първият по рода си за региона. Организаторите от Местната инициативна рибарска група си пожелаха да се превърне в традиционен.
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за разпространение на наркотици