САЩ: Американско-гръцките отношения са на „исторически връх”

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна вчера на двудневно посещение в Атина, пише "Катимерини". По повод визитата Държавният департамент заяви, че двустранните отношения се намират в своя „исторически връх” и двете държави инвестират в бъдещето на Източното Средиземноморие и на Балканите, включително като възстановяват Солун като „врата към Балканите за инвестиции и търговия”.

от БГНЕС
10:34, 05.10.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
сащ американско гръцките отношения исторически връх

Съединените щати и Гърция работят заедно в Източното Средиземноморие за разширяване на регионалното сътрудничество, включително чрез формата „3 + 1“ с Гърция, Кипър и Израел, съобщиха от Държавния департамент.

По време на визитата ще бъде актуализирано Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), което ще бъде подписано от Майк Помпео и гръцкия му колега Никос Дендиас. То ще даде възможност на двете страни да разширят двустранните дейности в Лариса, Стефановикио и Александруполис и да засилят своята военноморското сътрудничество във военната база „Суда бей”.

Според Държавния департамент, енергийната сигурност е основополагаща за икономическата и политическата сигурност, както и за защита на суверенитета. Затова Гърция съдейства за навлизането на нови енергийни източници в Европа посредством завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Обемът на втечнен природен газ, пристигащ в Гърция, се е удвоил през последната година и скоро ще замени Русия като най-големият източник на газ в Гърция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът поздрави учителите за професионалния им празник
Премиерът поздрави учителите за професионалния им празник
Образувано е досъдебно производство за катастрофата с 4 жертви
Образувано е досъдебно производство за катастрофата с 4 жертви