НОВИНИ

САЩ понижиха дипломатическия статут на ЕС

САЩ са понижили дипломатическия статут на представителството и на посланика на ЕС във Вашингтон. Това беше потвърдено днес от говорител на Европейската комисия. Брюксел не е бил уведомен за промяната. До сега ЕС имаше най-високият дипломатически статут в САЩ, сега той е понижен до ранг на международна организация.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:34, 08.01.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Германски и ирландски медии съобщиха в края на миналата година, че посланикът на ЕС във Вашингтон Дейвид О'Съливан е открил в началото на декември, че дипломатическият му статут е понижен, без той официално да е бил уведомен за това. От Еврокомисията днес потвърди информацията.

Мая Кочиянчич - говорител на ЕК: "Това, което мога да кажа на този етап е, че разбрахме за скорошна промяна в дипломатическия протокол на САЩ. В момента обсъждаме със съответните служби в американската администрация възможните последствия за представителството на ЕС във Вашингтон".

Представителството на ЕС във Вашингтон получи най-високия дипломатически статут по време през 2016 година при Барак Обама. Администрацията на Тръмп е понижила статута през октомври или ноември миналата година. Предполага се, че действията са следствие от обтегнатите отношения между ЕС и президента Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Зимна буря бушува в Европа, най-малко 12 души загинаха (СНИМКИ)
​Зимна буря бушува в Европа, най-малко 12 души загинаха (СНИМКИ)
САЩ са против действия на Турция срещу кюрдските им съюзници в Сирия
САЩ са против действия на Турция срещу кюрдските им съюзници в Сирия