НОВИНИ

​Съдът ще решава дали да отпадне пръстовият идентификатор

Съдът ще решава дали пръстовият идентификатор при приемане в бониците да остане или не. Ако остане, има опасност да блокира информационната система на касата, предупреди управителят на здравната каса, след среща на всички страни по делото във Върховния административен съд срещу пръстовия идентификатор. И Министерският съвет, и Здравната каса вече са срещу оставането му, но предпочитат да изчакат решението на ВАС. Управителят на касата твърди, че няма никакъв икономически ефект от използването на пръстови отпечатъци в болниците. Така д-р Глинка Комитов опровергава твърденията и на двамата министри - и на Петър Москов, според който има спестени 15 милиона и на д-р Илко Семерджиев - според който разходите в системата са се увеличили.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:43, 10.02.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Ако постановлението за пръстовия идентификатор не бъде отменено, то предвижда въвеждането му и в доболничната помощ. И системата в касата няма да може да издържи чисто технически - смята управителят на касата, който днес за първи път взе отношение по темата.

Д-р Глинка Комитов - управител на НЗОК: Започнем ли да я въвеждаме в извънболничната помощ към нея ще се обърнат само в първичната извънболнична помощ и специализираната около над 38 милиона записа, а ние в момента имаме от хоспитализация два милиона и нещичко.

А регистрационната система блокирала и сега при пиков приток на данни. Освен това били нужни близо 12 милиона лева, за да се оборудва и доболничната помощ с четци на лични карти и пръстови отпечатъци. Защото и в момента се използва лична карта, ако отпечатъка е проблем.

Д-р Глинка Комитов - управител на НЗОК: Примерно - загубва се рисунъкът на пръста, поради химиотерапията например, променя се и не можеше да го разпознае като вече съществуващ в базата данни и трябва да се прави нова регистрация.

Освен това все още не е ясен икономическият ефект от използването на пръстовия идентификатор, замислен да спре фалшивите хоспитализации. Двата му месеца на действие били крайно недостатъчни, за да се разбере пести или натоварва системата и не било коректно да се използват само приходно-разходни цифри без анализ.

Д-р Глинка Комитов: Няма спестени 15 милиона, тези данни бяха първите 15 дни на ноември, които са верни тези данни, които ги даде министър Москов, но това са ежедневни отчети, които не можем да направим обобщение дали действа, или не и какъв ефект има от идентификатора. Както са верни данните и на сегашния министър Илко Семерджиев, защото той е на по-голяма база. И тъй като няма икономически ефект и намаление на хоспитализациите, можем да кажем, че ефектът е нулев, но не може да кажем че е обратен.

И едва днес касата е готова с икономически анализ на цифрите от ноември и декември, който не е бил достъпен нито за стария, нито за новия здравен министър. С или без пръстови отпечатъци обаче по задължение на европейска директива, от следващата година всички трябва да имаме електронна здравна карта. Но пари за изработването ѝ не са предвидени в бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: Първите впечатления от служебния кабинет са по-скоро добри
Галъп: Първите впечатления от служебния кабинет са по-скоро добри
Спор между Спешна помощ и социалните служби остави премръзнал мъж без дом на улицата
Спор между Спешна помощ и социалните служби остави премръзнал мъж без дом на улицата