НОВИНИ

Сергей Станишев е сред вариантите за председател на Европарламента

Трети ден продължават усилията на лидерите от ЕС да изберат председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов. Освен наследник на Жан-Клод Юнкер, държавните и правителствените ръководители в ЕС трябва да се договорят за разпределението на постовете на председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, на ръководител на Европейската централна банка и на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.Вижте повече от прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 02.07.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Началото на срещата днес беше отлагано неколкократно. Междувременно европейските лидери заседаваха в различни формати - Вишеградска четворка, лидери от ЕНП, лидери от ПЕС. А Доналд Туск поддържаше връзка с лидерите на групите в Европарламента, които вече са в Струсбург.

След новия кръг дипломатически совалки днес се появиха и нови имена за топ позициите в евроинституциите. Германският военен министър Урсула фон дер Лайен е новото име сред претендентите за позицията председател на Европейската комисия.

Белгийският премиер Шарл Мишел, който е либерал, остава претендент за позицията на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, а за председател на Европейския парламент се обсъжда и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Претендент остава и Манфред Вебер от ЕНП, както и Ска Келер от "Зелените".

;

Българският премиер Бойко Борисов също се включи в предложенията като посочи името на хърватския си колега Андрей Пленкович за председател на Еврокомисията.

Според Борисов кандидатурата на Кристалина Георгиева също е сериозна, но някои от колегите му имали резерви към нея, защото преди три години напуска зам.-председателския пост в Европейската комисия.

Бойко Борисов - министър-председател: Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има подкрепа, разбира се има и моята подкрепа, защото би било престижно за България да вземе този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение.
;

Постигането на компромис между 28-те евролидери се оказа трудна задача. Те се опитват да намерят баланс не само между политическите семейства, но и между Източна и Западна Европа, между мъжете и жените.

Едва когато бъде одобрен с квалифицирано мнозинство от лидерите, новият председател на Еврокомисията ще бъде бъде гласуван и в Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабно учение за реакция при бури се проведе в София
Мащабно учение за реакция при бури се проведе в София
Верижна катастрофа предизвика километрично задръстване на Цариградско шосе
Верижна катастрофа предизвика километрично задръстване на "Цариградско шосе"