НОВИНИ

Ще има ли Адриатически път за мигрантите?

Накъде ще тръгнат блокираните мигранти, след като Сърбия, Македония и Хърватия затвориха границите си и дали няма да се отвори нов маршрут към Западна Европа през Албания, наричан засега Адриатически път. Управляващите в Италия са обсъдили подобна ситуация, Албания подсили превантивно охраната на границата с Гърция.В най-пренаселения лагер до гръцко-македонската граница при Идомени ситуацията остава напрегната заради лошото време и липсата на перспектива за мигрантите. При раздаване на помощи днес се стигна до стълкновения.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:40, 11.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в гръцкото село Херсо е близо до лагера за мигранти, в който са настанени 2000 души. Те са от чакащите при Идомени , на македонската граница. Бежанците тук живеят при добри условия в сравнение с тези при Идомени.

Подобни сцени не са рядкост сред мигрантите край Идомени. Не само борбата за хляб и вода е ежедневие за тях .

Али, мигрант от Алепо,Сирия
" В Европа сме от 20 дни, но дори не мога да намеря безопасно място. Боря се с природата. В Сирия се борим с "Ислямска държава" , сега се борим с природата и мисля, че е по-лошо".

Мигрантите бяха посетени от човек, прочул се с жестовете си на солидарност с бежанската трагедия. Китайският художник дисидент Ай Вей Вей се снима в позата на сирийчето Айлян, чието тяло беше изхвърлено на брега и опакова колоните на берлинския концертхаус в спасителни жилетки на удавили се бежанци на път към Европа, за да привлече вниманието към каузата.

Ай Вей Вей, художник от Китай
" Трябва да кажа, че това, което виждам е лудост. Ситуацията е извън контрол и това е предизвикателство за всички нас".

Специалисти по миграцията подозират, че след затварянето на границите на Македония, Сърбия и Хърватия, бежанците могат да се насочат към Албания или да потеглят по черноморски маршрут. Засега няма голямо движение на гръцко-албанската граница. Италия обаче следи с повишено внимание евентуален адриатически път за мигрантите.

Губернаторът на областта Пулия дори очаква 150 000 души това лято. Рим очевидно се опасява от връщането на наплива по море от Албания както през 1991 година. Според италианската преса, премиерът и президентът на Италия са обсъдили подобна ситуация.

Албанската полиция вече засили охраната на границата с Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меморандум в областта на културата между България и Индонезия
Меморандум в областта на културата между България и Индонезия
Нова размяна на реплики между APPLE и американските власти
Нова размяна на реплики между APPLE и американските власти