НОВИНИ

Силна година за световните пазари, доларът обаче няма повод за радост

Пазарите приключват 2017 г. с празнично настроение, след като ускоряването на световния растеж стимулира корпоративните печалби и пазара на суровини, а заради вялата инфлация централните банки се въздържаха да "затворят кранчето" на евтините пари, пише Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:40, 29.12.2017
Чете се за: 01:31 мин.
По света
силна година световните пазари доларът повод радост

Световният индекс на активите MSCI, който следи 47 страни, се повиши с 0,13 на сто и е на път да добави 14-и пореден месец на растеж, за да достигне рекорден максимум. За годината индексът се повиши с 22 на сто.

Нововъзникващите пазари са начело на офанзивата с растеж от 34 на сто. Основният индекс в Хонконг се повиши с 36 на сто, в Южна Корея - с 22 на сто, в Индия - с 28 на сто, а в Полша - с 27 на сто, изчислено в местна валута.

Японският индекс Nikkei и американският S&P 500 са се повишили с близо 20 на сто, а Дау Джоунс прибави 25 на сто. В Европа британският FTSE леко изостава с растеж от близо 8 на сто.

Крейг Джеймс, главен икономист на компанията за управление на фондове КомСек (CommSec), посочва, че тази година сред 73 борси, които следи в целия свят, само девет не са отчели растеж, изчислено в местна валута.

Глобализацията и технологичните промени имаха влияние в поддържането на ниска инфлация. Казано накратко, потребителите могат да купуват каквото искат, където и да са, отбелязва той.

Доларът обаче нямаше късмет тази година. Широко разпространеното схващане в началото на годината бе, че предвид готовността на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да вдигне още водещите си лихви и намеренията на законодателите за намаляване на данъците, единственият път пред американската валута е нагоре.

Макар обаче УФР да вдигна лихвите си три пъти, а обещаната данъчна реформа да бе окончателно приета миналата седмица, доларът не успя да се възползва.

Спрямо други водещи световни валути той загуби 10 процента от стойността си тази година, насочвайки се към най-голямата годишна загуба от 2003 година. Доларовият индекс днес спадна с 0,44 на сто.

Сред печелившите са нововъзникващите пазари и еврото, което дръпна с близо 14 на сто за годината, отбелязвайки най-доброто си годишно представяне от 2003 година.

Поевтиняването на долара се оказа рядка възможност за цените на суровините, които бяха облагодетелствани също от едновременното засилване на световната търговия и неочаквано силното търсене от Китай. От въглища до желязна руда - всички суровини отчетоха растеж, като медта се представи изключително добре отчасти заради засилените очаквания за увеличаване на търсенето й за масово производство на електромобили.

Промишленият метал отбелязва най-силното си годишно поскъпване от отшумяването на световната финансова криза през 2009 година, макар днес леко да отстъпи от четиригодишния си максимум, губейки 0,51 на сто до 7252 д. за тон.

Златото е на път да приключи 2017 г. с растеж от над 12 на сто до 1302,58 д. за една тройунция (31 грама).

Цените на петрола са близо до две и половина годишен максимум, след като бяха публикувани данни за силно търсене от Китай и неочакван спад в производството на САЩ.

Американският лек суров петрол днес поскъпна с 0,45 на сто до 60,11 д. за барел, а сортът Брент от Северно море прибави 0,47 на сто до 66,47 д. за барел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов ще отговаря на въпроси за Националния парк Пирин във Фейсбук
Нено Димов ще отговаря на въпроси за Националния парк "Пирин" във Фейсбук
Невзривената докрай болница в Силистра – по-опасна от преди
Невзривената докрай болница в Силистра – по-опасна от преди