НОВИНИ

Скандал в Белия дом: Тръмп уволни Сали Йейтс като и. д. правосъден министър

11 дни след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, Белият Дом е разтърсен от един от най-тежките скандали в администрацията. Късно снощи президентът уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор - Сали Йейтс. Причината - нейно разпореждане адвокатите на министерството да не защитават пред съда заповедта за временно замразяване приема на бежанци от Сирия и забраната за достъп на граждани на 7 държави от Близкия изток и Африка. Какви са аргументите на двете страни и какъв е отзвукът след скандала?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:45, 31.01.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Броени дни преди официално да се оттегли от поста си, прокурор Сали Йейтс е уволнена. Обяснението на Белия дом:

"Изпълняващата длъжността Главен прокурор - Сали Йейтс предаде Министерството на правосъдието, като отказа да изпълни заповед, имаща за цел да защити гражданите на Съединените щати. Тя е назначена от администрацията на Обама и е слаба в защитата на границите и много слаба спрямо нелегалната имиграция."

В съобщението се казва още, че е крайно време някой да защити държавата от заплахите, които са отправени към нея. На изслушване в Конгреса през 2015, попитали Сали Йейтс дали би изпълнявала сляпо разпорежданията на президента, дори те да противоречат на морала ѝ. Тогава и сега, тя отговаря по един и същи начин - ще следва Конституцията:

"Докато съм действащ Главен прокурор, Министерството на правосъдието няма да представя аргументи в защита на президентската заповед, освен ако и докато не бъда напълно убедена, че е правилно да се постъпва така."

Любопитна подробност, или съвпадение - въпросът преди две години ѝ е зададен от Джеф Сешънс - прокурорът, на когото Доналд Тръпм се спря за следващ правосъден министър.

Последното уволнение в американската администрация, предизвикало подобен силен отзвук, е по времето на Ричард Никсън, който уволнява специалния прокурор, разследващ скандала "Уотъргейт". Следват още оставки по високите етажи на американското правосъдие, а в крайна сметка самият Никсън пада от власт. Наричат събитията от времето на Никсън "клането в съботната нощ", а медиите отвъд Окена побързаха да нарекат снощното уволнение "клането в понеделнишката нощ."

На мястото на отстранената Йейтс временно е назначен прокурорът на Виджиния Дейна Боенте, който вече заяви, че няма намерение да се противопоставя на президентския указ.

Бурни реакции обаче последваха от лагера на Демократите.

Чък Шумър, сенатор от Ню Йорк: Тази заповед противоречи на всичко онова, което е Америка, на всичките ни ценности. Тя не ни предпазва, а ни излага на риск. Всички американци са граждани на света, не бива да позволяваме на злото да потъпква това, в което вярваме и винаги сме вярвали.

Служители на технологичния гигант Гугъл също излязоха на протест. А най-пресния случай на чуждестранен гражданин, задържан на американско летище, заради президентския указ, е 5-годишно момченце от Иран.

Според проучване, граждани на 7-те държави, попаднали в списъка на Тръмп, не са извършили нито едно убийство в Съединените щати, за периода 75-та 2015-та. От друга страна, държавите, от които са част от атентаторите от 11 септември, не попаднаха в списъка на потенциално опасните според Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще пее във втория полуфинал на Евровизия
България ще пее във втория полуфинал на "Евровизия"
Изоставиха възрастна жена в коридор на „Социално подпомагане”
Изоставиха възрастна жена в коридор на „Социално подпомагане”