Скопие: Договорът с България е добър пример за преодоляване на пречките

По време на панела "Югоизточна Европа, предизвикателства и перспективи" на срещата на върха в Солун вчера македонския министър-председател, отговарящ за икономическите въпроси, Кочо Ангушев оцени, че подписаните от Северна Македония договори с Гърция и България са добър пример за преодоляване на откритите двустранни въпроси и в същото време имат положителен ефект върху икономическото сътрудничество. Според него в резултат на тези споразумения търговският обмен на страната с Гърция през 2018 г. се е увеличил с над 20%, а с България - с над 15%.

от БГНЕС
10:00, 15.11.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света
скопие договорът българия добър пример преодоляване пречките

Северна Македония остава ангажирана с реформите, свързани със започването на преговори за членство в ЕС, а Гърция ще ѝ помогне да получи дата за началото на процеса на преговори.

Това са посланията, отправени от премиера Зоран Заев и Кочо Ангушев в първия ден на четвъртата среща на върха в Солун.

В кулоарите премиерът Заев имаше среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис снощи, след което той заяви, че е уверен, че Гърция ще помогне на страната да получи дата за началото на преговори за присъединяване към ЕС.

Зоран Заев, премиер на Северна Македония: Премиерът на приятелската република Гърция ще се бори страната ни най-накрая да получи датата за започване на преговори и аз съм щастлив от това.

Що се отнася до Договора от Преспа, Заев и Мицотакис се съгласиха, че прилагането му трябва да върви заедно с положителна и очаквана динамика, като подчертаха усилията за отваряне на нови гранични пунктове между двете страни, които допринасят за свързване между тях и регионите и създават възможност за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Гърция в момента е вторият по големина търговски партньор на страната и трети по общи инвестиции в Северна Македония.

На срещата премиерът Заев каза още, че очаква Мицотакис да посети страната, за да продължат срещите, които насърчават отношенията между двете страни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат
Премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат
Пациентски организации са против искането на такса за преглед на децата
Пациентски организации са против искането на такса за преглед на децата