НОВИНИ

Служебното правителство встъпи в длъжност

За втори път предсрочно министър-председателят в оставка Бойко Борисов предаде премиерския пост на официална церемония в гранитната зала на Министерския съвет. Той пожела успех на новия кабинет с премиер професор Огнян Герджиков в управлението на държавата. Предупреди го обаче, че отстрани може да изглежда лесно да се управлява, но посочи, че Герджиков сам ще разбере колко е трудно всъщност. Служебният премиер благодари на Бойко Борисов за това, което е направил за страната и го увери, че ще надгражда всичко добро. Обеща обаче да е безкомпромисен при откриване на нередности.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:44, 27.01.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Веднага след церемонията в президентството, служебният премиер проф.Огнян Герджиков и министрите от неговия кабинет се отправиха към Министерския съвет, където вече ги очакваха колегите им от кабинета Борисов 2.

С пожелания за успех към новото правителство, в последното си изказване като министър-председател в оставка Бойко Борисов призна, че народът е поискал нови лица и нов тип управление, и затова се е съобразил с изборния резултат. Заяви ,че завещава на служебния кабинет стабилна във финансово и икономическо положение държава и очаква да я види в бъдеще още по-силна и консолидирана. Премиерът Огнян Герджиков посочи на свой ред, че е чест да поеме поста от Бойко Борисов, който е най-дългогодишният премиер на България в най-новата ни история.

Проф.Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Не смятам да ви скършвам хатъра. Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, ние сме длъжни пред хората на България да направим така, както повеляват законите на страната."

И на тази официална церемония Бойко Борисов не пропусна поредната си критика към лидера на БСП Корнелия Нинова, този път заради нееднократните й изявления, че левицата няма да участва в реденето на служебния кабинет.

Бойко Борисов: "Г-жа Нинова положи огромни усилия за спечелване на изборите. Не зная защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо.Според мен не е правилно."

Борисов пожела на служебното правителство да подготви изборите така,както от ГЕРБ са организирали президентските.

Бойко Борисов: "Никой не се оплака от тези избори, че има каквато и да е манипулация, включително и президентът Радев."
"По най-демократичния път се идва на власт и по най-демократичния път се отива от нея", каза Борисов в заключение.

Изключителният полуфинален мач между Григор Димитров и Рафаел Надал, който се играеше по време на церемонията даде повод и за тенис коментари между дватата премиери, известни със своята страст към този спорт.

Бойко Борисов: "С проф.Герджиков сме се срещали и на кортовете доста пъти, балансът е изцяло положителен за мен. Само до сега, сега като премиер вече може да ме бие."

Всеки момент очякваме да разберем и с кои заместник министри ще работи петият служебен министър председател на България. Кога ще бъде първото заседание на служебното правителство също предстои да научим. Най-вероятно това ще се случи следващата сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни висулки и снежни маси по русенските сгради
Опасни висулки и снежни маси по русенските сгради
Гърция рискува нова сурова спасителна програма през 2018 година
Гърция рискува нова "сурова" спасителна програма през 2018 година