НОВИНИ

Първо издание на София Спорт Филм Фест

Тази вечер официално бе открит първият спортен филмов фестивал в столицата. Дебютното издание е под мотото" Където спортът среща изкуството" и ще продължи до 29 май.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:27, 27.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Фестивалът представя палитра от 10 български и световни документални филма, а любителите на спорта и киното ще могат да се насладят на конни надбягвания в Куба, впечатляващи състезания и екстремни приключения. Според организаторите филмовият фестивал е начин за мотивиране на хората към по-здравословен начин на живот чрез изразните средства на изкуството. Първата прожекция " Палио" представи най-старото в света състезание по конен спорт в Италия

;
Жана Караиванова - актриса и организатор на фестивала: "Аз съм голям фен на спорта и на това, което той възпитава, но в случая за мен е по-важно, че филмите, които ще ви покажем, са едни от най-добрите документални филми на 2015-а година."

Дебютното издание е под мотото" Където спортът среща изкуството", а идеята за него се ражда преди две години и половина. Тогава София е утвърдена от ЮНЕСКО за "Град на киното" и е избрана и за Европейска столица на спорта през 2018-а.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: "Ние по принцип сме свикнали да мислим за спорта като за занимание за тялото, но всъщност истината е, че истинският спорт не може и без дух. Без много енергия и мисля, че тези филми го доказват по един категоричен начин."

Утре програмата на фестивала ще продължи с филми за екстремни спортове. Като ще бъде представен и филмът на българската звезда в парапланеризма Веселин Овчаров - "Да летиш отново".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистват междублоковите пространства в Русе
Разчистват междублоковите пространства в Русе
Ботеви дни в Козлодуй
Ботеви дни в Козлодуй