НОВИНИ

МВР и общините с кампания срещу битовата престъпност

На първата работна среща по темата в Ямбол присъстваха представители на 33 общини от Югоизточен район. Идеята е на местно ниво всички институции да обединят усилия с полицията, за да предотвратят престъпните прояви, които най-много засягат хората.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
20:05, 27.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

На срещата министър Бъчварова подчерта, че с тази кампания МВР иска да смени подхода и да акцентира на обща политика на институциите за противодействие на битовата престъпност. По думите ѝ, на централно ниво е изготвен план с над 113 мерки за всяко едно министерство и институция.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Искаме по аналог това на териториално ниво да го разработим във всяка една община и да видим какво могат да направят кметовете, какво могат да направят социалните служби повече, каква организация по-добра да се установи, за да имаме и по-добри резултати".

Според МВР корените на престъпността са по-дълбоки и затова трябва да им се противодейства с по-комплексен подход. Пред кметовете на общини и полицейските началници бяха представени анализи на битовата престъпност и бяха посочени конкретни мерки как да се работи както с престъпния контингент, така и с хората. Кметовете определиха срещата като много полезна, но според тях за всяка община мерките за подобряване на взаимодействието са различни.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: "Системата за видеонаблюдение, която е изградена от общината, но се споделя като ресурс между общината и МВР и така мисля, че дава добри резултати като експлоатация, разбира се има още много да правим в техническа част за развитие и в технологична и в организационна, за да използваме напълно капацитета на тази система.
Георги Славов, кмет на Ямбол: "Ние сме създали в Ямбол сектор за превенция и опазване на обществения ред, имаме 20 човека, които се занимават, имаме три човека в звеното общинска полиция, но полицаите в общинска полиция се явяват на двойно подчинение".
;

Министър Бъчварова постави конкретни задачи на кметовете и полицейските началници. До две седмици във всяка община трябва да се сформират комисиите по обществен ред и сигурност и да се изработят планове за тяхната дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се по-слаба реколта от грозде и по-нисък добив на мед
Очаква се по-слаба реколта от грозде и по-нисък добив на мед
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ