Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

„Союз МС-14” не успя да се скачи с Международната космическа станция

Космическият кораб „Союз МС-14” с хуманоидния робот Фьодор на борда не не успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС) в планирания час, съобщава РИА Новости.

от БНТ
10:25, 24.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още
союз успя скачи международната космическа станция

Корабът е стигнал на не по-малко от 100 метра до космическата станция, зависнал е, след което се е отдалечил. Според експерти причината е неизправност в системата на стиковане с кораба „Курс”. В момента „Союз” се намира на безопасно разстояние от станцията.

Ракетата носител „Союз-2.1а” с кораба „Союз М-14” излетя от Байконур на 22 август. Това е първото изстрелване на новата ракета, която ще замени „Союз-ФГ”.

Това е първият за последните 30 години полет на управляем кораб без екипаж. Единственият „космонавт” на борда е хуманоидният робот Фьодор, който трябваше да остане 14 дни на Международната космическа станция.

САЩ бяха предупредили за възможни проблеми при скачването.

От НАСА съобщиха, че корабът не разполага със система за дистанционно управление. Това означава, че в случай, че автоматичната система не се включи и корабът не може да се скачи със станцията, космонавтите от МКС не биха могли да скачат „Союз” ръчно.

Роботът Фьодор също не може да поеме управлението, тъй като в програмата му са заложени ограничения за работа вътре в космическия кораб.

Според НАСА, следващият опит за скачане на „Союз М-14” с Международната космическа станция е възможен не по-рано от понеделник.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турция стартира военна операция „Лапа-3” в Северен Ирак
Турция стартира военна операция „Лапа-3” в Северен Ирак
Земетресение от 5 по Рихтер в Япония
Земетресение от 5 по Рихтер в Япония